Litva na pripravljalni tekmi s 92:86 boljša od Slovenije

Košarka [Foto: Freepik]

Litva na pripravljalni tekmi s 92:86 boljša od Slovenije

Slovenska košarkarska reprezentanca je doživela poraz v svoji prvi pripravljalni tekmi pred kvalifikacijami za olimpijske igre. V Vilni so se pomerili z Litvo in izgubili z rezultatom 92:86. Tekma je potekala brez kapetana Luke Dončića, ki še vedno čaka na zdravniški pregled, ki bo določil, ali bo lahko pomagal ekipi v kvalifikacijah za drugi nastop na olimpijskih igrah.

Slovenci bodo naslednji teden potovali v Pirej, kjer bodo tekmovali na kvalifikacijskem turnirju. Pred tem jih čakajo še dve pripravljalni tekmi – v torek proti Litvi v Stožicah in v petek proti Braziliji. Litva, ki velja za favorita na turnirju v Portoriku, je v Vilni odigrala svojo četrto pripravljalno tekmo in zabeležila četrto zaporedno zmago.

Varovanci Aleksandra Sekulića so se spopadali z neuigranostjo, kar se je pokazalo v izgubljenih žogah (11 proti 18) in podajah (20 proti 10). Litovci, ki so igrali brez svojih dveh zvezdnikov Jonasa Valančiunasa in Domantasa Sabonisa, so prevladovali tudi v skoku, še posebej v napadu, kjer so ujeli 20 odbitih žog, gostje pa le 12.

Najboljši strelec Slovenije je bil Aleksej Nikolić z 19 točkami. Zoran Dragić in Klemen Prepelič sta dodala po 18 točk. Prvič je za slovensko reprezentanco nastopil naturalizirani igralec pod košem Josh Nebo, debutiral pa je tudi Miha Cerkvenik. Po desetih mesecih odsotnosti zaradi poškodbe kolena se je vrnil Vlatko Čančar, Edo Murić pa je prvič igral po več kot letu dni.

Dobra izkušnja

“Za nas je bila to dobra preizkušnja, da vidimo nekatere igralce. Videli smo kar nekaj stvari, tudi kaj moramo popraviti. Dober je bil tudi odziv nekaterih igralcev v lepem vzdušju. Na trdi tekmi proti zelo močnemu tekmecu smo prikazali dokaj dobro igro, a mislim, da lahko igramo še precej bolje,” je povedal Sekulić. Dodal je, da so z menjavami želeli razbremeniti nekatere igralce, kar pa ni izgovor za napake v obrambi in dovoljenje napadalne skoke, kar bodo morali izboljšati.

Aleksej Nikolić je poudaril, da je vsaka pripravljalna tekma priložnost za analizo in izboljšanje. “To je bila odlična tekma za nas proti ekipi, ki je že malce uigrana po štirih odigranih tekmah. Treba je videti, kje imamo luknje, kje delamo napake. Prav je, da jih delamo zdaj in jih popravljamo. Imamo še dve pripravljalni tekmi in moramo izkoristiti to, da bo naslednja boljša.”

Tekma se je začela z dvema hitrima vodstvoma Litve za šest točk, vendar je Dragić s trojkama zmanjšal zaostanek. Litovci so nato do polčasa povečevali prednost in na odmor odšli z vodstvom 50:39. Slovenci so imeli težave predvsem v skoku in izgubljenih žogah. V drugem polčasu so uspeli znižati zaostanek na manj kot deset točk, vendar so Litovci vedno znova našli odgovor.

V zadnjih minutah tekme so Slovenci znižali zaostanek na samo točko, vendar so Litovci s trojko Sirvydisa ter košem in prostim metom Rokasa Jokubaitisa tekmo dokončno odločili v svojo korist. Slovenija bo imela priložnost za revanšo že v torek v Stožicah.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik