Litva je prepovedala tranzit določenega blaga prek svojega ozemlja iz Rusije v rusko eksklavo Kaliningrad. Prepoved vključuje premog, kovine, gradbene materiale in napredno tehnologijo, kar predstavlja približno 50 odstotkov vsega blaga, ki ga Kaliningrad uvaža. Moskva pravi, da je poteza nezaslišana in nezakonita, zagrozila je z odzivom. 

Litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis pravi, da Litva pač izvaja sankcije, ki jih je uvedla EU, katere članica je. Ukrepi so bili uvedeni v soboto in sprejeti po “posvetovanju z Evropsko komisijo in v skladu z njenimi smernicami,” je dejal Landsbergis.

Borell

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borell je stališče Litve včeraj podprl in dejal, da država ne ravna enostransko, saj le uporablja sankcije EU. 

V skladu s sankcijami EU obstajajo uvozne in izvozne omejitve, ki veljajo v odnosih z določenim blagom. Litva ne počne nič drugega kot izvaja smernice, ki jih je zagotovila Komisija. Če gre blago čez ozemlje EU, je to prepovedano.

Borrell je odločno zanikal, da se med Kaliningradom in drugimi deli Rusije uvaja blokada. Dodal je, da se tranzit potnikov in blaga, ki ni bilo sankcionirano, nemoteno izvaja.

Kaliningrad je ruska eksklava med Poljsko in Litvo s 430.000 prebivalci in je izoliran od preostale Rusije. 

Vlaki z blagom za Kaliningrad potujejo preko Belorusije in Litve. Preko Poljske tranzita ni. Rusija lahko eksklavo oskrbuje po morju in pri tem ne krši EU sankcij.

Nezaslišano in nezakonito

Lokalni guverner v Kaliningradu Anton Alikhanov je ljudi pozval, naj se ne zatekajo k paničnemu nakupovanju. Prebivalcem je zagotovil, da sta med Kaliningradom in Sankt Peterburgom z blagom že dve ladji, do konca leta naj bi blago v Kaliningrad dostavilo še sedem plovil.

Rusko zunanje ministrstvo je od Litve zahtevalo takojšnjo odpravo prepovedi. Če prometne povezave ne bodo v celoti obnovljene, si “Rusija pridržuje pravico, da ukrepa v obrambo svojih nacionalnih interesov”.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je prepoved označil za “nezakonito”.

Foto: Euronews