Ljubljana dobila 88 novih neprofitnih stanovanj

ByMiha Kovač

19. aprila, 2024 ,
Foto: Pexels

Ljubljana dobila 88 novih neprofitnih stanovanj

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS Mol) je nedavno v Zeleni jami ob Šmartinski cesti uradno prevzel 88 novih neprofitnih stanovanj. Ta korak je del večje vizije sklada, da izboljša življenjske razmere in nudi več možnosti za dostopno bivanje v slovenski prestolnici.

Direktor JSS Mol, Sašo Rink, je ob tem izrazil prepričanje, da je projekt le eden izmed mnogih, ki bodo Ljubljano naredili bolj prijazno mesto za bodoče generacije. Sklad je pridobil stanovanja preko nakupa 80 enot in dodatnih 8 enot preko menjalne pogodbe, skupaj s 73 parkirnimi mesti. Večina stanovanj je že predanih v uporabo, s simbolično predajo ključev 84. stanovanja pa so obeležili ta pomemben mejnik.

Sašo Rink je nadalje poudaril, da sklad trenutno upravlja s skupno 4666 stanovanjskimi enotami, načrtuje pa še več projektov. “Do leta 2045 bi lahko Ljubljana pridobila približno 6000 novih stanovanjskih enot, kar bi skupaj pomenilo več kot 10.000 enot,” je dejal Rink. Glavni cilj je ustvariti mestno okolje, ki bo blizu središča mesta in prijazno do meščanov.

Vendar pa je direktor izpostavil tudi težave, s katerimi se sklad sooča, zlasti na področju financiranja. Upa na podporo Ministrstva za solidarno prihodnost in države, da bi lahko nadaljevali s svojimi načrti.

Državni sekretar Ministrstva za solidarno prihodnost, Klemen Ploštajner, je poudaril, da je projekt delno financiran s pomočjo 4,9 milijona evrov nepovratnih sredstev iz Načrta za okrevanje in odpornost, poleg tega pa je sklad prejel tudi posojilo od Stanovanjskega sklada RS. Ploštajner je izrazil zadovoljstvo nad uspehom projekta in pripravljenost na nadaljnje sodelovanje.

Ljubljanski župan Zoran Janković je prav tako izrazil podporo projektu, poudarjajoč, da je za znižanje cen stanovanj potrebna usklajena akcija. Omenil je potrebo po zamejitvi kratkoročnih najemov prek platform kot je Airbnb, povečanje števila študentskih postelj in gradnjo več novih stanovanj.

Ob zaključku slovesnosti je podjetje Gitri, ki je zgradilo stanovanja in je del skupine Kostak, doniralo 10.000 evrov Društvu za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, s čimer so še dodatno poudarili svojo zavezanost skupnosti.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels