Ljubljana: Nova obvoznica bo kmalu prevozna brez večjih zapor

Ljubljanska obvoznica bo s prihodnjim tednom ponovno prevozna brez večjih zapor. DARS je napovedal, da bodo do konca dneva zaključena dela na odseku severne ljubljanske obvoznice med Tomačevim in Zadobrovo, kjer so potekala dela več kot eno leto. V zadnji fazi prenove je promet potekal po dveh začasnih prometnih pasovih, medtem ko sta bila prehitevalna zaprta. Popolna odstranitev delovne zapore je načrtovana v noči na ponedeljek.

Celostna obnova, ki se je začela lani julija, je bila eden največjih posegov na obroču okoli prestolnice v zadnjih letih. Projekt, vreden 18,8 milijona evrov, je večinoma potekal po dveh zoženih pasovih, zaradi česar je v prometnih konicah redno prihajalo do zastojev. Obnova ni obsegala le zamenjave cestišča, ampak tudi razširitev hitre ceste proti Novim Jaršam za dodatni vozni pas in proti Zadobrovi za dodatni vozni in odstavni pas.

Nov priključek na Leskoškovi cesti in nadaljnja prenova

Povsem nov je tudi priključek Leskoškova cesta, ki je bil v gradnji od oktobra 2021, prav tako je bil dalj časa zaprt izvoz Nove Jarše. Nov priključek vključuje krožišče, servisna cesta pa je zdaj dvopasovnica. Zaradi prenove, ki je stala 9,2 milijona evrov, so morali prestaviti tudi Pot ob žici, nov priključek pa je zahteval gradnjo podhodov pod južnim krožnim križiščem.

Obnova nadvoza na Dunajski cesti bo končana do novembra, je sporočila Mestna občina Ljubljana.

Pripravljalna dela za preplastitev pomurske avtoceste

DARS je začel tudi pripravljalna dela za preplastitev vozišča na odsekih pomurske avtoceste med Turniščem in Dolgo vasjo. Dela bodo obsegala obnovo vozne površine, lokalne globinske sanacije in delno zamenjavo obstoječe voziščne konstrukcije. V prvi fazi del, ki bo trajala do 24. septembra, bo delno zaprt prehitevalni pas. Za dokončanje vseh del imata izvajalca na voljo osem mesecev od uvedbe v delo.

Obnova vozišča na pomurski avtocesti je potrebna zaradi dotrajanosti ter za izboljšanje prometne varnosti in udobja vožnje. Na celotnem območju posega je predvidena preplastitev vozišča z novo obrabno plastjo, ki bo debelejša za štiri centimetre.

Vir Foto: InfoPot X Portal24