Ljubljanski župan pojasnil hišno preiskavo in se “samoovadil”

Danes je ljubljanski župan Zoran Janković na novinarski konferenci pojasnil svoje stališče glede obsežnih hišnih preiskav, ki so jih v torek izvedli kriminalisti po državi. Župan je med izjavo za javnost povedal tudi nekaj presenetljivih izjav. Na konferenci je Janković pojasnil, da je bil med obiskom kriminalistov, ki so izvedli hišno preiskavo njegovega doma, saj je bil zaradi bolezni na bolniški. “Oprostite, da sem še župan,” je dejal med drugim. Dodal je, da se je v preiskavi znašel naključno ter da večine ostalih osumljencev sploh ne pozna.

Župan je nato med izjavo za javnost presenetil z “samoovadbo”. Povedal je, da je pred tednom dni gostil Iva Boscarola, ki bo gradil sosesko v Ljubljani, in mu izrazil željo, da bi kupil eno od stanovanj ter postal Ljubljančan. Poleg tega je Boscarolu dejal, da pričakuje, da bo postal sponzor ljubljanske kulture, sociale in športa. “Prijavite me zaradi tega,” je sklenil.

Sume kriminalistov glede napeljevanja k zlorabi položaja, ko je od vodstev podjetij v lasti ljubljanske občine zahteval, naj sponzorirajo NK Olimpijo, je Janković pospremil z besedami: “Ponosen sem na svoje direktorje v holdingu, ki opravljajo vrhunsko delo, ponosen sem, da del tega, kar ustvarjajo, namenjajo športu, sociali”.

Sporna pomoč pri zaposlitvi

Glede domnevno sporne pomoči pri zaposlitvi hčerke načelnice ljubljanske upravne enote Andreje Erjavec, ki je tudi sama med osumljenimi, je župan potrdil, da je res poklical direktorico živalskega vrta, kjer je hčerka delala prek študentske napotnice. Po njegovih besedah je delala dobro, kar je potrjeno tudi v poročilu. “Čisto vsem pomagam, nobenega ne boste našli, ki mu ne bi odgovoril. Če le lahko pomagam, javno povem, to vedno naredim,” je še dodal.

Kriminalisti so v torek po državi opravili več kot 50 hišnih preiskav, v okviru katerih preiskujejo sume kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije. Med drugim so obiskali tudi prostore Mestne občine Ljubljana in dom župana Zorana Jankovića. Odvetnik župana, Janez Koščak, je potrdil očitke o napeljevanju k zlorabi položaja, vendar ni želel komentirati, katerim sponzorskim pogodbam gre in za katere nogometne klube. Prav tako so policisti iz županove pisarne odnesli nekaj dokumentov, vključno z urnikom in rojstnodnevnimi čestitkami.

Hišne preiskave so potekale tudi v prostorih javnih podjetij Voka Snaga in Energetika Ljubljana ter sedežu nogometnega kluba Olimpija. Po nekaterih informacijah pa so preiskave zajemale tudi upravne enote in luksuzno sosesko Bellevue Living. Kriminalisti preiskujejo sume nepravilnosti pri razpisih na področju športa, zaposlitvi uslužbencev in več drugih poslov.

Več informacij o tej obsežni preiskavi bo razkritih v prihodnjih dneh, ko bo policija in preiskovalci predstavili podrobnosti primera.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24