Ljudje v Moskvi za umrle v Dnepru puščajo rože  

Prebivalci Moskve so po tem, ko je v raketnem napadu na ukrajinsko mesto Dnipro umrlo najmanj 40 ljudi, na spomenik v Moskvi položili cvetje.

“Ljudje v Moskvi so mrtvim v Dnepru prinašali rože in igrače,” poroča opozicijski spletni portal Astra. V središču Moskve so postavili spomenik ukrajinski pesnici Lesji Ukrajinki.

Na spomeniku je bilo videti tudi fotografijo, ki prikazuje uničen stanovanjski objekt v Dnjepru. Najhujši val ruskih napadov od začetka leta je bil uperjen proti ukrajinski energetski infrastrukturi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obtožil Ruse, da so “strahopetno tiho” ob napadih, ki so jih njihovi voditelji naročili iz Kremlja.

Wagnerjevci trdijo, da so zasedli pomembno železniško postajo pri Soledarju

Člani zasebnega vojaškega podjetja Wagner naj bi zavzeli glavno železniško postajo zahodno od Soledarja. Soledar je mesto v regiji Doneck, ki ga je prejšnji teden zavzela Rusija. Železniška postaja Sil se nahaja približno tri kilometre severozahodno od Soledarja, približno 14 kilometrov severno od Bahmuta.

Wagner je na Telegramu objavil videoposnetek, ki prikazuje sedem vojakov, ki pred postajo držijo Wagnerjevo zastavo in streljajo v zrak.

Ukrajinska vojska je v svojem rednem poročilu navedla, da so v zadnjih 24 urah odbili napad na železniško postajo.

Britanski obrambni minister je potrdil pošiljanje tankov Ukrajincem

Britanski obrambni minister Ben Wallace je potrdil, da bo Združeno kraljestvo v Ukrajino poslalo tanke Challenger 2, ki jim bodo pomagali pri boju proti ruski invaziji. Wallace je v govoru v spodnjem domu parlamenta dejal, da Rusiji “ni uspelo zlomiti volje ukrajinskega ljudstva” in da je “izgubila precejšnje število generalov in poveljnikov”.

Wallace je dejal, da morajo ukrajinske zaveznice “pospešiti skupna prizadevanja za ohranitev gospodarskega in vojaškega pritiska” na ruskega predsednika Vladimirja Putina. S to objavo je Združeno kraljestvo postalo prva zahodna sila, ki je Ukrajini dobavila glavne bojne tanke, s čimer je dodatno pritisnila na Nemčijo, da ta teden odobri širšo dostavo vozil.

Zelenski se je zahvalil Britancem za napoved pošiljanja tankov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je zahvalil Veliki Britaniji ter britanskemu premierju in obrambnemu ministru po objavi, da bodo Britanci v okviru novega paketa vojaške podpore Kijevu dostavili 14 tankov Challenger 2. Zelenski je na Twitterju zapisal, da so tanki, oklepna vozila in topništvo “točno tisto, kar Ukrajina potrebuje za obnovitev svoje ozemeljske celovitosti”.

Kličko: Propad ukrajinske energetske infrastrukture se lahko zgodi vsak trenutek

Kijevski župan Vitalij Kličko je danes dejal, da se lahko zlom ukrajinske energetske infrastrukture “pride vsak trenutek”. “Ne govorimo o propadu, vendar se lahko zgodi v kateri koli sekundi. Katera koli ruska raketa lahko namreč uniči kritično infrastrukturo v našem domačem Kijevu. Vendar ne samo v Kijevu, ampak tudi v drugih mestih,” je Kličko dejal v intervjuju za Reuters.

Kličko je na Svetovnem gospodarskem forum v Davosu v Švici. 

“Trenutno imamo v Kijevu približno 30-odstotni primanjkljaj energije,” je dodal. Kličkovo opozorilo je prišlo sredi zime. Na milijone Ukrajincev jezaradi neusmiljenih ruskih napadov na kritično energetsko infrastrukturo ostalo brez dostopa do elektrike, vode in centralnega ogrevanja.

“Zdaj je v Ukrajini precej mrzlo. Pozimi minus 10, minus 20, včasih tudi minus 30 stopinj. Tudi v teh vremenskih razmerah je skoraj nemogoče živeti brez elektrike in brez ogrevanja, zato je situacija kritična, borimo se za preživetje,” je poudaril Kličko.

Zaradi vojne v Ukrajini odstopila nemška obrambna ministrica

Zaradi kritik odziva Nemčije na rusko-ukrajinsko vojno je odstopila nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht… več tukaj.

Foto: Ukrajina Twitter

Ne spreglejte…

By A.K.

One thought on “Ljudje v Moskvi za umrle v Dnepru puščajo rože”

Komentar: