Ljudska iniciativa Velenje zahteva preklic januarskih položnic za ogrevanje

ByA.K.

22. januarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Ljudska iniciativa Velenje zahteva preklic januarskih položnic za ogrevanje

Ljudska iniciativa Velenje je napovedala protest, ki se bo odvijal v sredo na Titovem trgu. Iniciativa si namreč prizadeva za preklic januarskih položnic za ogrevanje in prepolovitev cen toplote. Iniciativa, ki se bori proti visokim cenam ogrevanja, je izrazila skrb, da bi se položnice za ogrevanje v februarju še povišale in da je nesprejemljivo, da so nekateri meščani, ki zaslužijo le 600 evrov mesečno, za ogrevanje primorani plačevati več kot 300 evrov.

Asmir Bečarević, predstavnik civilne iniciative, je napovedal, da bodo proteste zaostrovali, če se prepolovitev cen ne bo zgodila. Bečarević je poudaril, da je odgovornost za visoke položnice v veliki meri na Komunalnem podjetju Velenje.

Razlog za dvig cen toplote naj bi bilo pomanjkanje premoga na deponiji Premogovnika Velenje, kjer je še vedno več kot 700 milijonov ton premoga. Iniciativa je predlagala, da se šest milijonov evrov najemnine, ki so jih občine Šaleške doline prejele od velenjske komunale leta 2022, uporabi za znižanje cen toplotne energije za končne uporabnike ali celo ukine.

Drastičen dvig cen

Bečarević je opozoril, da se je cena toplotne energije v zadnjih letih drastično povišala. Cena toplotne energije iz Termoelektrarne Šoštanj se je leta 2021 gibala okoli 33 evrov za megavatno uro, medtem ko danes znaša kar 89 evrov za megavatno uro.

Poleg zahtev za nižje cene toplote, iniciativa zahteva tudi zmanjšanje priključne moči za 30 odstotkov vseh stanovanjskih stavb v Šaleški dolini, saj menijo, da so te predimenzionirane in da občani ne potrebujejo tako visoke moči. Komunala naj bi na svoje stroške znižala priključno moč in vzpostavila kontaktno točko z informacijami o tej spremembi, v skladu z napotili agencije za energijo.

Predstavniki velenjske komunale niso sodelovali na novinarski konferenci, prav tako pa ne bodo prisotni na protestu, saj menijo, da to ni primeren način za konstruktiven dialog. Vendar so predstavnike iniciative povabili na sestanek.

Velenjski župan Peter Dermol pa je napovedal, da bo občina v tem tednu uskladila višino toplotnega dodatka z občinskimi svetniki in političnimi strankami, da bi olajšala plačilo položnic za ogrevanje občanom. Trenutni znesek toplotnega dodatka, ki je znašal 30 evrov na položnico, bo po njegovih besedah poskušal povečati, da bi zajel čim večje število občanov.

vir; Foto: Freepik; Portal24