Iz LMŠ so sporočili, da je zbor članstva LMŠ na glasovanju s 97 odstotki glasov podprl predlog za pridružitev stranki Gibanje Svoboda. Izvršni odbor stranke LMŠ je pobudo za priključitev Gibanju Svoboda sicer podprl že 12. maja.

V SAB bodo o združitvi z Gibanjem Svoboda odločali na dopisnem kongresu prihodnji teden, med 13. in 15. junijem. Z odločitvijo obeh strank se bo nato seznanil še kongres stranke Gibanje Svoboda. Formalno združitev vseh treh strank je pričakovati do konca meseca, združitveni kongres pa pred jesenskimi lokalnimi volitvami.

Vse tri stranke so sicer uradne postopke združevanja sprožile kmalu po aprilskih državnozborskih volitvah. Svet Gibanja Svoboda je na začetku maja sprejel sklep o povezovanju z LMŠ in SAB. Izvršna odbora omenjenih strank sta sprejela sklep, s katerim sta svetu stranke predlagala, da podpre predlog Gibanja Svoboda za združevanje socialno-liberalnih strank. Predsednike strank se pooblasti za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka.

Predsednika obeh strank, Marjan Šarec in Alenka Bratušek, sta zasedla tudi ministrska stolčka v vladi Roberta Goloba. Šarec je prevzel vodenje ministrstva za obrambo. Bratušek bo po sprejetju novega zakona o vladi prevzela vodenje ministrstva za infrastrukturo, do takrat bo na tem resorju zasedla mesto državne sekretarke.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: STA

By A.K.

Komentar: