Ločitev staršev: Kako ohraniti dobrobit otrok?

ByA.K.

20. januarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Ločitev staršev: Kako ohraniti dobrobit otrok?

Ločitev staršev je za otroke pogosto težka preizkušnja, saj prinaša spremembe in občutke negotovosti. Pomemben vidik tega procesa je ohranjanje pozitivnega odnosa otrok z obema staršema ter preprečevanje t.i. konflikta lojalnosti, ki lahko negativno vpliva na otrokovo samopodobo.

Raziskave kažejo, da starši, ki izražajo jezo do svojih bivših partnerjev preko otrok in jih izpostavljajo sovražnim sporočilom ter negativnim komentarjem, postavljajo svoje otroke v izjemno stresen položaj. To ustvarja konflikt lojalnosti, ki lahko privede do depresije in tesnobe pri otrocih. V primerjavi s tistimi otroki, katerih starši se sicer prepirajo, a otrok ne vključujejo v svoje spore, so otroci v konfliktu lojalnosti bolj prizadeti.

Za dobro samopodobo otrok je ključnega pomena ohranjanje odnosa z obema staršema, saj vsak od staršev predstavlja del otrokove identitete. Starši so odgovorni za kakovost svojega odnosa z otroki, otroci pa morajo vzdrževati odnos z obema staršema. Ločitev ne sme pomeniti prekinitve starševske vloge. Otroci namreč še vedno potrebujejo občutek varnosti in pripadnosti družini.

Sodelovanje

Poleg tega je pomembno, da starša sodelujeta in se izogibata vpletanju otrok v svoje spore. To omogoča otrokom boljšo prilagoditev na spremembe, ki jih prinaša ločitev. Starša naj se zavedata, da morata postaviti jasne meje in ohranjati stabilen odnos z otroki. Slednje otrokom pomaga obdržati občutek pripadnosti in varnosti. V skladu s tem, otroci potrebujejo močno vpletenost obeh staršev, da lahko brezskrbno preživijo svoje otroštvo.

Včasih je v najboljšem interesu otroka, da se mu omogoči nevtralen in pozitiven odnos z obema staršema, ne da bi ga prisilili k izbiri strani. Ločitev staršev je že dovolj težka izkušnja za otroke, zato je pomembno, da se starši trudijo za njihovo dobrobit ter se izogibajo konfliktom, ki lahko prizadenejo otrokovo duševno zdravje in čustveno stabilnost.

vir; Foto: Freepik; Portal24