Lokalni upor proti načrtovanim azilnim domovom

Ilegalne migracije [Foto: Zajem zaslona]

Lokalni upor proti načrtovanim azilnim domovom

V zadnjem času se je število nedovoljenih vstopov v državo znatno povečalo, kar je privedlo do porasta prošenj za mednarodno zaščito. V odziv na to situacijo je vlada sklenila, da bi v primeru potrebe na območjih nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi organizirali izpostavi azilnega doma. Ta odločitev je presenetila tako lokalne prebivalce kot župane omenjenih občin, saj niso bili vnaprej obveščeni ali vključeni v proces odločanja.

“Število nedovoljenih vstopov v državo se je lani bistveno povečalo, posledično pa se povečuje tudi število prošenj za mednarodno zaščito,” je, kot navaja 24ur pojasnila vlada, ki je zdaj sklenila ukrepati brez predhodnega posvetovanja z vpletenimi lokalnimi skupnostmi.

Prebivalci in župani so bili o odločitvi obveščeni šele po njenem sprejetju, kar je povzročilo ogorčenje. “Ogorčen sem kot občan, župan in kot starš otrok. Sprejeli so sklep brez vednosti oziroma brez dogovorov z lokalno skupnostjo. Tudi mi o tem soodločamo oziroma odločamo, verjetno bi se našle tudi kakšne druge rešitve, ne ravno v središču, mogoče kakšne druge lokacije,” je, po navajanju 42ur povedal Toni Jelovica, župan Središča ob Dravi.

Območje je neprimerno za bivanje

Ivan Molan, župan občine Brežice, je prav tako izrazil nezadovoljstvo nad načinom odločanja vlade: “Povedati je treba, da tam sploh ni območje, ki bi bilo primerno za bivanje, saj gre nek logistični poslovni center. Res si ne predstavljam, kako si vlada zamišlja z nekim sklepom sprejeti neke odločitve, ki so zame moralno sporne in tudi nezakonite.”

Do zdaj župana in prebivalci še niso prejeli odgovorov na svoja vprašanja o tem, kako bo država uredila azilne domove, za koliko ljudi bodo namenjeni in podobno. Kljub pomanjkanju informacij so iz Urada za oskrbo in integracijo migrantov sporočili, da bo vzpostavitev izpostav začasna in samo v primeru, da bo to nujno potrebno, za čas trajanja višje sile, vendar za največ štiri leta,

V obeh občinah se ne nameravajo zadovoljiti z odločitvijo vlade in napovedujejo sklic izrednih sej občinskih svetov, na katerih pričakujejo tudi pristojne predstavnike države, navaja 24ur. Ta nenadna in neposredna odločitev vlade je sprožila val ogorčenja med prebivalci in lokalnimi voditelji, ki zahtevajo boljše sodelovanje in obveščanje s strani državnih organov.

Portal24; Foto: Zajem zaslona