London: Množičen protest proti antisemitizmu

V središču Londona se je na protestu, ki je bile organiziran za boj proti antisemitizmu zbralo več kot sto tisoč ljudi. Organizatorji ocenjujejo, da je to največji shod takšnega obsega vse od začetka vojnega konflikta med Izraelom in Gazo. Na shodu je sodeloval tudi nekdanji britanski premier Boris Johnson.

Shod je potekal v ozračju naraščajočega števila zločinov iz sovraštva, zlasti proti judovski skupnosti v prestolnici. Policija je celo aretirala ustanovitelja angleške obrambne lige Tommyja Robinsona. Organizatorji so ga zaradi zaskrbljenosti, da bi lahko motil demonstracije celo prosili naj se dogodka ne udeleži. Na koncu sta bili izvedeni le dve aretaciji, vključno z Robinsonom.

Množica se je najprej zbrala pred kraljevim sodiščem in se nato odpravila po Whitehallu do trga Parlamenta, kjer je potekal shod. Udeleženci so nosili plakate s slogani, kot sta “Rame ob rami z britanskimi Judi” in “Nikoli več je zdaj”. Glavni rabin Sir Ephraim Mirvis je množico nagovoril na trgu parlamenta, poudaril, da antisemitizem ne bo prestrašil britanskih Judov, ter pozval k okrepitvi kohezije skupnosti in zagovarjanju britanskih vrednot.

Organizacija, ki se bori proti antisemitizmu, ocenjuje, da je nedeljski pohod največji takšen dogodek po bitki pri Cable Streetu leta 1936. Takrat so privržencem Britanske zveze fašistov preprečili shod v vzhodnem Londonu.

Znani obrazi

Med udeleženci so bili tudi znani obrazi, kot so televizijski osebnosti Vanessa Feltz in Robert Rinder ter igralci Tracy-Ann Oberman, Elliot Levey in Maureen Lipman. Na shodu so bili tudi številni politiki, med njimi Boris Johnson, minister za varnost Tom Tugenhadt, minister za priseljevanje Robert Jenrick in laburistski minister za znanost v senci Peter Kyle.

Zločini proti Judom, motivirani z rasizmom, so se dramatično povečali od izbruha konflikta med Izraelom in Gazo. Samo v enem mesecu je bilo v Londonu prijavljenih 554 antisemitskih kaznivih dejanj. Vprimerjavi z lani je to dramatično povečanje. Poleg tega so se povečali tudi islamofobni zločini iz sovraštva.

Nedeljski shod proti antisemitizmu je sledil nedavnim propalestinskim demonstracijam v Londonu, ki so potekale po izbruhu spopadov na Bližnjem vzhodu. Policija je prav tako izvedla nadzor nad temi demonstracijami in se zavezala, da bo ukrepala proti plakatom in izjavam, ki spodbujajo sovraštvo.

vir; Foto: Lip X; Portal24