London: teden mode pomlad-poletje 2023 in ganljiv poklon monarhinji

ByAnja Kadič

25. septembra, 2022 , ,

Po smrti kraljice Elizabete II. je v Združenem kraljestvu zavladalo žalovanje tudi pri modnih dogodkih. Vseeno so nove blagovne znamke poskrbele, da se je dogajanje nadaljevalo. Številni oblikovalci so na svoj način počastili spomin na pokojno monarhinjo.

Londonski teden mode pomlad-poletje 2023: ganljivi pokloni in zbrana skupnost


Čeprav londonskemu tednu mode v zadnjih letih ni tuj vpliv pomembnih zunanjih sil, kot sta npr. Covid-19 in Brexit, so se letošnje revije ponovno odvijale v izrednem okolju.

Po smrti kraljice Elizabete II. je bil urnik v veliki meri neurejen. Zlasti zaradi državnega pogreba, ki je potekal 19. septembra. Predstave in dogodki, načrtovani za ta dan, so bili prestavljeni ali odpovedani.

Burberry je bil prva blagovna znamka, ki je napovedala, da ne bo organizirala svoje razstave. Slavni belgijski oblikovalec Raf Simons je prav tako kmalu potrdil, da njegova razstava ne bo potekala, kot je bilo načrtovano.

Kljub temu se je industrija hitro povezala s številnimi mlajšimi, novimi blagovnimi znamkami in oblikovalci, za katere bi pa lahko bila prav “motnja” ključnega pomena.

“London je vedno znan kot svetovna prestolnica ustvarjalnosti. Tu imamo več nastajajočih in neodvisnih podjetij kot v kateri koli drugi modni prestolnici,” je dejal Rush, direktorica British Fashion Council

Harris Reed, ki je bila ta teden predstavljena kot nova kreativna direktorica francoske modne hiše Nina Ricci, je ena od mladih oblikovalk, ki ji je uspelo nastopiti v teh okoliščinah. 12. septembra je bila ena prvih oblikovalk, ki je napovedala, da se bo njena razstava za pomlad-poletje 2023 nadaljevala.

Reedina kolekcija pomlad-poletje 2023

V času pred dogodkom je Reed na Instagramu objavljala utrinke nočnih priprav na nastop.

S tem je poudarjala pogosto gršo in naporno resničnost priprave revije. V četrtek zvečer je Reed v prenovljeni cerkvi iz 16. stoletja predstavila kolekcijo. 

Kljub temu, da so dogodki sovpadali z obdobjem državnega žalovanja, je bilo veliko razlogov za praznovanje.

Turško-britanska oblikovalka Dilara Findikoglu je postala viralna prav zaradi svoje sobotne tihe modne revije. Vključevala je izbor vampirskih, viktorijansko navdihnjenih videzov.

Pri Susan Fang pa so se modeli sprehajali po vodi.

Teden poklonov

Oblikovalci, ki so se odločili, da se bodo poklonili smrti najdlje vladajoče britanske kraljice, so to storili na več načinov.

Za manjše založbe, ki niso mogle spremeniti večine svojih fizičnih zbirk, je glasba pogosto postala oblika pogrebnega govora. Michael Halpern se je med uvodnim videzom svoje kolekcije odločil za molk.

“Želeli smo narediti nekaj, kar bi bilo res spoštljivo,” je Halpern povedal CNN pred začetkom. “Brez glasbe, brez čudovitih luči, brez ničesar. Le res lep, jedrnat in skromen sprehod z enim dekletom po modni stezi na začetku revije.”

Poklon kraljici – Michael Halpern

Morda najobsežnejši poklon pa je pripadel Richardu Quinnu. Njegova modna kariera je neločljivo povezana z monarhinjo, ki je sedela v prvi vrsti na njegovi reviji jesen-zima 2018. Quinn se je hitro uveljavil kot eden največjih talentov v državi. V čast svoji kraljevi podpornikci je letošnjo sezono začel s pogrebnim sprevodom 22-ih popolnoma črnih oblačil.

Poklon kraljici – Richard Quinn

Med sprehodom modelov se je na visečih zaslonih predvajal melanholičen videoposnetek monarhinje v otroštvu in mladosti. Celotna kolekcija je bila posvečena kraljici Elizabeti II., ki se je avtorja dotaknila s svojo milino in prijaznostjo.

Ženski pogled

Rocha je to sezono debitirala z moško kolekcijo, ki je vključevala oba spola. V s freskami prekritih dvoranah londonskega kazenskega sodišča Old Bailey je ponudila nov preobrat. Obleke so bile sestavljene iz tutusov, balerink s trakovi in nahrbtnikov z metuljčki. 

Rochina moška kolekcija

Molly Goddard je podobno razširila svoje značilne peneče volančke tudi na moško populacijo. Goddardova, ki je znana po svojih sladkobarvnih, diafanoznih kreacijah iz tila, je leta 2020 prvič predstavila svojo linijo moških oblačil s pretežno konservativno kolekcijo tartanovih oblek in pletenih jopic Fair Isle.

Kolekcije za pomlad-poletje 2023 so po vsem urniku prekipevale od ženske energije.

Kitajska oblikovalka Yuhan Wang je navdih našla pri pilotkah. Letalske uniforme in čelade je oblekel v cvetlične potiske in eterične tkanine.

Rejina Pyo je to sezono kolekcijo predstavila v 28. nadstropju londonskega nebotičnika z vrsto pisarniško primernih krojev, večernih oblek in čevljev. Vse to ob zvočni kulisi, ki poveličuje lepoto zaposlenih žensk.

Visoka strojna oprema

Sponke, trakovi in pasovi so bili to sezono neizogibni. Rocha je iz prevelikih padalskih trakov, ki so viseli pod oblekami, poustvarila podvezične pasove. Yuhan Wang pa je iz rožnate čipke in chintz tkanine izdelala nahrbtnike, ki so bili povezani s telesom in opremljeni z uporabnimi torbicami.

Kane, ki se je za pomlad-poletje 2023 zgledoval po znanosti in človeški anatomiji, je iz prozorne plastike in drobnih kovinskih zaponk oblikoval korzete z več pasovi. “Skeletne strukture”, kot jih je Kane poimenoval v opombah k oddaji, “poudarjajo moč in pomen trebušnih in zunanjih mišic.”

Kanove skeletne strukture

Vir slik: CNN Style