Londonski župan poziva k razmisleku o vstopu v evropsko carinsko unijo

ByA.K.

20. januarja, 2024 ,
Foto: Pexels

Londonski župan poziva k razmisleku o vstopu v evropsko carinsko unijo

Londonski župan, Sadiq Khan, iz britanske opozicijske laburistične stranke, je v soboto izrazil mnenje, da bi morali bo Brexitu razmisliti o možnosti ponovnega vstopa v evropsko carinsko unijo ali pa o krepitvi vezi z Evropsko unijo.

Khan je izpostavil, da bi morala biti ponovna pridružitev trgovinskemu bloku obravnavana v letošnjem pregledu sporazuma o izstopu iz EU. Poudaril je: “Pogovorimo se. Danes ne trdim, da bi se morali ponovno pridružiti Evropski uniji. Povem pa, da je (zunanji minister v senci) David Lammy na pravi poti, ko pravi, da bi morali imeti tesnejše odnose z Evropsko unijo.”

Khan je izrazil tudi zaskrbljenost glede ekonomske cene trdega brexita in kritiziral “omerto” oziroma zakon molka, ki preprečuje razpravo o tesnejših povezavah z Evropsko unijo, vključno z vstopom v enotni trg in carinsko unijo.

Hilary Benn, ministrica Severne Irske v senci, je prav tako podprla močnejše zavezništvo z evropskim blokom, zlasti ob naraščajoči geopolitični negotovosti. Benn je dejal, da bi EU “oddahnila”, če bi Laburistična stranka zmagala na splošnih volitvah pozneje letos, in dodal: “EU je nekoliko utrujena od pogajanj z Britanijo.”

Poleg tega je Benn poudaril, da bi morala Velika Britanija in EU premisliti o tesnejših odnosih in sodelovanju v različnih področjih, saj sta še vedno pomembna trgovinska partnerja in zaveznika v tujini, kar bi koristilo gospodarstvu in krepilo zavezništva v današnjem nevarnem svetu.

vir; Foto: Pexels; Portal24