Lonely Planet: 50 najboljših destinacij, tudi Slovenija

Prebudite svoj potovalni duh, kajti Lonely Planet razkriva svojih 50 najboljših svetovno znanih destinacij za naslednje leto.

Ob polstoletnem jubileju je ugledna založba za potovanja razširila svoj letni seznam Best in Travel za leto 2024. Zdaj zajema pet posebnih kategorij: izjemne države, regije, mesta, trajnostne destinacije in kraje, ki so vredni pozornosti zaradi razmerja med ceno in kakovostjo.

Mongolija je uvrščena na prvo mesto med državami, kar je priznanje, ki ga podeljuje Lonely Planet. Publikacija hvali njene prostrane predele in razburljive pustolovščine, ki jih ponujajo, poleg tega pa tudi njeno značilno kulinarično in glasbeno tradicijo. Ker je Mongolija najmanj gosto poseljena država na svetu, si želi privabiti več obiskovalcev. V skladu s tem ciljem je vlada med letoma 2023 in 2025 sprožila pobudo “Leta za obisk Mongolije”. Vključuje olajšane vstopne zahteve za turiste in izboljšano infrastrukturo, ki jo poudarja gradnja novega letališča v vrednosti 650 milijonov dolarjev.

Med prvimi desetimi državami na seznamu so tudi priljubljene države, kot so Mehika, Hrvaška in Sveta Lucija. Poleg tega so na seznamu tudi manj znani dragulji, kot sta Benin in Uzbekistan.

Lonely Planet je Nairobi razglasil za svojo najboljšo mestno destinacijo. Glavno mesto Kenije slovi po živahni lokalni kulinarični sceni, dinamičnih kulturnih prizoriščih in edinstvenem tempu mestnega življenja. Nairobi, ki slovi po svoji bližini naravnih čudes, se ponaša z nacionalnim parkom Nairobi, ki je svetišče divjih živali le nekaj minut od živahnega osrednjega poslovnega okrožja. Tu lahko obiskovalci opazujejo več kot 400 živalskih vrst, ki se razkazujejo pred kontrastno panoramo bleščečih mestnih nebotičnikov.

Trajnostni turizem

Na seznamu Lonely Planeta je tudi Pariz, ki se pripravlja na organizacijo poletnih olimpijskih in paraolimpijskih iger leta 2024, kar poudarja trajno privlačnost mesta. Še ena priljubljena je Praga; ta evropska prestolnica je dobro znana po svojem turizmu. Po navedbah Lonely Planeta so zaprtja, povezana s pandemijo, Pragi ponudila priložnost, da na novo razvije svoj turistični sektor. Mesto spodbuja trajnostni “počasni turizem” in zdaj poudarja zanimivosti zunaj pogosto obiskanega mestnega središča.

Španija je bila razglašena za glavno trajnostno destinacijo za leto 2024. To priznanje gre pripisati predanosti države obnovljivim virom energije in pobudam, namenjenim spodbujanju turizma izven konic. Poleg tega je bila Španija pohvaljena za svoja prizadevanja za usmerjanje turistov v manj obiskane kraje, vključno z Valencio. Ta pristop pomaga razbremeniti prenatrpana turistična območja, kot je Barcelona.

Naravno bogastvo Južne Afrike je vse bolj priznano; turistični strokovnjaki zdaj spodbujajo k obisku. Še posebej priporočajo izjemen izbor ekocelic, ki so namenjene ohranjanju biotske raznovrstnosti v tej državi. Poleg tega naj bi novi rezervat Babanango Game Reserve spremenil KwaZulu Natal v znamenito svetišče divjih živali.

Cenovno ugodna potovanja

V teh težkih gospodarskih časih postaja kategorija cenovno ugodnih potovanj vse pomembnejša. Pogosto spregledani ameriški srednji zahod postaja najboljša destinacija. V urbanih središčih, kot so Chicago, Milwaukee in Detroit, Lonely Planet opozarja na preobrazbo. Preurejena skladišča zdaj delujejo kot umetniški prostori in trajnostni hoteli z ekološkim dizajnom. Poleg tega ta mesta ponujajo številne možnosti za dobro prehrano, med katerimi so tudi lokali z Michelinovimi zvezdicami.

Lonely Planet izpostavlja tudi Alžirijo kot dragulj v Severni Afriki, ki je le kratek polet iz Evrope. Država ponuja dobro ohranjene rimske ruševine, zgodovinska mesta in cenovno ugodno izkušnjo brez gneče.

Najboljši regionalni izbori

Lonely Planet kot najboljšo izbiro za regionalna potovanja izpostavlja prihajajočo kolesarsko pot Trans Dinarica na Zahodnem Balkanu.  3.364 kilometrov dolga pot, ki se bo odprla prihodnje leto, poteka skozi Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Albanijo, Severno Makedonijo, Kosovo in Srbijo, na poti pa zajema gorske verige in Jadransko morje.

Na Irskem se oddaljena grofija Donegal ponaša z najdaljšo obalo v državi z več kot 100 plažami, ki ponujajo samoto in robustno lepoto. Lonely Planet navaja, da lahko obiskovalci raziskujejo najvišje morske klife v Evropi in kilometre neokrnjenih obalnih poti.

Lonely Planet’s Best in Travel 2024

Države

Mongolija

Indija

Maroko

Čile

Benin

Mehika

Uzbekistan

Pakistan

Hrvaška

Sveta Lucija

Regije

Kolesarska pot Trans Dinarica na Zahodnem Balkanu

Kangaroo Island, Južna Avstralija

Donegal, Irska

País Vasco, Španija

Južna Tajska

Svahilska obala, Tanzanija

Montana, ZDA

Saalfelden Leogang, Avstrija

Mesta

Nairobia, Kenija

Pariz, Francija

Montreal, Kanada

Mostar, Bosna in Hercegovina

Philadelphia, Pensilvanija

Manaus, Brazilija

Džakarta, Indonezija

Praga, Češka republika

Izmir, Turčija

Kansas City, Missouri

Trajnostno

Španija

Patagonija, Argentina in Čile

Grenlandija

Poti v Walesu

Portugalska pot / Caminho Português de Santiago

Palau

Hokaido, Japonska

Ekvador

Baltske poti v Estoniji, Latviji in Litvi

Eko domovi v Južni Afriki

Vrednost

Srednji zahod, ZDA

Poljska

Nikaragva

Podonavske limete, Bolgarija

Normandija, Francija

Egipt

Ikarija, Grčija

Alžirija

Južna jezera in osrednji Otago, Nova Zelandija

Nočni vlaki, Evropa

Vir

foto: Freepik

Biznis24