Lososove polpete – preprosto in dobro!
Ali se radi razvajate z okusnimi morskimi dobrotami, a vam zmanjkuje idej za pripravo? Predstavljamo vam recept za lososove polpete, ki je preprost za izvedbo, a izjemno bogat po okusu. Poleg tega je losos odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki so pomembne za zdravje srca in možganov. Navedene količine sestavin zadostujejo za štiri porcije.
Sestavine:
- 500 g svežega lososa (koža odstranjena),
- 2 srednje velika krompirja, kuhana in pretlačena,
- 2 žlici drobtin,
- 1 jajce,
- 2 žlici sesekljanega svežega kopra,
- 1 srednja čebula, drobno sesekljana,
- 2 stroka česna, drobno sesekljana,
- Sol in poper po okusu,
- 2 žlici oljčnega olja za peko.
Podrobna navodila za pripravo:
Priprava lososa: Lososa narežite na majhne koščke. S pomočjo multipraktika ga zmeljite do gladke mase. Če nimate multipraktika, lososa sesekljajte čim bolj drobno z nožem.
Priprava mase za polpete: V veliki skledi združite mleto lososovo meso, pretlačen krompir, drobtine, razžvrkljano jajce, koper, čebulo in česen. Z rokami ali leseno žlico vse sestavine dobro premešajte, da dobite homogeno zmes. Začinite s soljo in poprom glede na vaše preference.
Oblikovanje polpet: Z rokami oblikujte manjše polpete, približno debeline 1-1,5 cm. Postavite jih na pladenj, obložen s peki papirjem. Nasvet: Če je masa pregosta, lahko dodate malo vode ali mleka. Če je masa preveč tekoča, dodajte še malo drobtin.
Pečenje: V veliki ponvi segrejte oljčno olje na srednji vročini. Ko je olje dovolj vroče (preverite z majhnim koščkom testa, ki naj začne brbotati ob stiku z oljem), pazljivo položite lososove polpete v ponev. Pecite jih približno 4-5 minut na vsaki strani, ali dokler niso lepo zlato rjave barve. Polpete odstranite iz ponve in jih položite na krožnik, obložen s kuhinjskim papirjem, da se odvečna maščoba odcedi.
Postrezite vroče, lahko s tatarsko omako, svežo solato ali pečenim krompirjem. Za bolj eksotičen pridih dodajte kapljico limetinega soka ali jogurtove omake z zelišči.
Nasvet: Lososove polpete se odlično podajo tudi s svežo avokadovo solato ali kot prigrizek z različnimi omakami.
Uživajte v tej morski dobroti in odkrijte nove okuse v svoji kuhinji! Dober tek!
Foto: Freepik (fotografija je simbolna) Portal24