Lovorov čaj: Naravna pomoč za sezonske tegobe

Sezona prehlada in gripe je tu in s seboj prinaša neprijetne simptome, kot so kašelj, kihanje, izcedek iz nosu in boleče grlo. V takih situacijah pa lahko lovorov čaj postane vaš zaveznik, še posebej, če se izogibate zdravilom. Lovorovi listi (Laurus nobilis) so naravno bogati z različnimi fitokemikalijami in hranili, ki lahko pozitivno vplivajo na vaše zdravje. Pitje lovorovega čaja je postalo priljubljeno kot alternativna rešitev za lajšanje manjših tegob.

Zakaj bi si morali privoščiti skodelico lovorovega čaja?

Čaj iz lovorovih listov, ki se že tradicionalno uporablja za lajšanje prebavnih težav, lahko pomaga zmanjšati napenjanje. Raziskave nakazujejo, da ima čaj iz lovorovih listov tudi protivnetne lastnosti in lahko pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.

Poleg tega ima vonj lovorovih listov pomirjujoč učinek in vam lahko pomaga pri sprostitvi. Lovorovi listi imajo tudi protimikrobne lastnosti, ki pomagajo v boju proti bakterijam in glivicam. Pomembno je omeniti, da morate paziti, da ne zaužijete preveč lovorjevega čaja.

Priporočljivo je, da se pred uživanjem čaja posvetujete z zdravnikom, še posebej, če imate kakršne koli zdravstvene težave ali jemljete kakšna posebna zdravila. Običajen dnevni odmerek lovorovega čaja je približno pol litra, kar ustreza približno dvema skodelicama.

Preprost recept za lovorov čaj

Lovorov čaj je zlasti učinkovit pri lajšanju kašlja in bolečega grla. Za pripravo potrebujete le 5 posušenih lovorovih listov (če jih nimate, lahko uporabite tudi sveže, če so na voljo) in pol litra vode. Lovorove liste nalomite na manjše koščke in jih postavite v lonec, nato jih prelijte z vodo. Pokrijte lonec in zavrite, nato pa zmanjšajte ogenj.

Čaj pustite vreti deset minut. Nato ga odstranite s štedilnika in pustite pokrito še deset minut. Ko se čaj nekoliko ohladi, ga precedite in po želji dodajte sveže iztisnjen limonin sok ter med, da izboljšate okus.

Ne pozabite, da lahko lovorov čaj prispeva k vašemu boljšemu počutju in lajšanju simptomov prehlada, vendar ga ne smete uživati v prekomernih količinah. Vedno se posvetujte z zdravnikom glede uporabe naravnih zdravil, še posebej, če imate kakršnekoli zdravstvene težave.

vir; Foto: Freepik; Portal24