Lufthansa ima 250 milijonov evrov izgube

ByA.K.

21. marca, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Lufthansa ima zaradi 250 milijonov evrov izgube

Od začetka leta so stalne stavke zaposlenih močno prizadele nemško letalsko družbo Lufthansa, kar je povzročilo finančne izgube v višini 250 milijonov evrov. Ta številka močno presega začetne ocene podjetja, ki so znašale 100 milijonov evrov v začetku marca, razkriva notranje pismo glavnega finančnega direktorja Lufthanse, Remca Steenbergena, naslovljeno na zaposlene.

Stavke so povzročile več kot le neposredne finančne izgube. Steenbergen opozarja na dolgoročne posledice, vključno z motnjami v urnikih posadk in letov ter povečano negotovostjo med potrošniki. Kot primer teh težav je navedel odpovedi letov na donosni povezavi med Frankfurtom in San Franciscom, ki so trajale cel teden. Prav tako je izpostavil zadržanost potnikov pri rezervaciji vozovnic, še posebej na letališčih v Frankfurtu in Münchnu, ki veljajo za ključna vozlišča Lufthanse.

Lufthansa medtem nadaljuje pogajanja z zaposlenimi, ki stavkajo v upanju, da bodo dosegli dogovor pred začetkom velikonočnih potovanj. Glavna točka trenj so plače in trajanje pogodbe, je po zadnjem krogu pogajanj povedal predsednik sindikata letalskega osebja Ufo, Joachim Vazquez Bürger. Kljub nadaljevanju pogajanj Bürger priznava, da je težko napovedati, ali bo dogovor dosežen pred veliko nočjo.

Situacijo dodatno zapleta stavka zemeljskega osebja, ki čaka na rešitev prek arbitraže. Sindikat Verdi je že zagrozil z nadaljevanjem stavke, če arbitraža ne bo uspešna. Prav tako stavkajo delavci službe za varnost zračnega prometa, ki so skupaj s predstavniki delodajalcev začeli šesti krog kolektivnih pogajanj. Pogajalec sindikata Verdi, Wolfgang Pieper, izraža iskreno željo po dosegi dogovora.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik