Lula: Nihče v tej nenormalni vojni ne govori o miru

Luiz Inacio Lula da Silva [Foto: Zajem zaslona]

Brazilski predsednik: Nihče v tej nenormalni vojni ne govori o miru

Brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva je kritiziral rusko invazijo na Ukrajino. Ob tem je dejal, da nihče v tej “nenormalni vojni,” ne govori o miru. Lula je med obiskom v Španiji dejal, da je zavezan iskanju mirovne formule za končanje konflikta.

“Razumem evropski pogled na to vojno. Nesprejemljivo je, da ena država napade drugo, a to je vojna, v kateri ne vidim nikogar, ki bi govoril o miru,” je dejal v govoru na poslovni konferenci.

ZDA so Lulo obtožile ponavljanja ruske in kitajske propagande

Lula je ta mesec razjezil mnoge na Zahodu. ZDA in evropske zaveznike je namreč pozval, naj prenehajo z dobavo orožja Ukrajini, češ da podaljšujejo vojno. Zaradi slednjega ga je Bela hiša obtožila “ponavljanja ruske in kitajske propagande”.

Po ostri reakciji je brazilski voditelj ublažil svoje komentarje. Med obiskom na Portugalskem in v Španiji pa je rusko kršitev ozemeljske celovitosti Ukrajine obsodil.

Lula je v Španiji znova pozval k večjim mirovnim prizadevanjem, “da bo lahko Ukrajina obdržala svoje ozemlje”. Lula se je pri tem distanciral od nedavnih izjav, da bi morala napadena država narediti ozemeljske koncesije za konec vojne in da bi morala Rusija vrniti nedavno osvojeno ozemlje, a obdržati Krim. 

Lula je govoril o investicijah španskih podjetij v Braziliji. Pri slednjem je omenil velik infrastrukturni program, ki naj bi se začel maja in bo “obetaven” za španska podjetja.  “Želimo privabiti nov val španskih naložb,” je dejal.

Visok španski vladni uradnik je dejal, da bi morala imeti španska podjetja boljši dostop do javnih naročil v Braziliji po obisku Lule v Madridu.

Brazilija in druge države članice trgovinskega bloka Mercosur razpravljajo o sklenitvi trgovinskega sporazuma z Evropsko unijo, za kar upa, da se bo zgodilo pred koncem leta, je dejal Lula. 

“Želimo uravnotežen sporazum, ki bo prispeval k ponovni industrializaciji Brazilije,” je dejal in okrepil svoje stališče glede potrebe Brazilije po tehnologiji, ne le po uvoženih industrijskih izdelkih.

vir Foto: Zajem zaslona

Ne spreglejte…

Ukrajinska vojska je prečkala reko Dneper

Ukrajinske sile so razporejene na zahodni strani reke Dneper, redno izvajajo napade na vzhodni breg v bližini mesta Kherson, da bi poskušale pregnati ruske enote, je dejal pokrajinski uradnik.

Ukrajinske sile, odkar so se novembra po večmesečni okupaciji umaknile iz južnega ukrajinskega mesta, zadržujejo ruske sile vzhodno stran Dnjepra pri Hersonu. Pričakuje pa se, da bo Ukrajina spomladi sprožila protiofenzivo, da bi poskušala ponovno pridobiti več ozemlja. V zadnjem času se Ukrajinci pomikajo na vzhodno stran… več tukaj.