Lula prisegel kot predsednik Brazilije, Bolsonaro zapustil državo (video)

Luiz Inacio Lula da Silva [Foto: Zajem zaslona]

Lula prisegel kot predsednik Brazilije, Bolsonaro zapustil državo

Vodja Levice Luiz Inacio Lula da Silva je po grožnjah z nasiljem privržencev njegovega desničarskega predhodnika Jairja Bolsonara, ob poostrenih varnostnih ukrepih prisegel kot novi brazilski predsednik. Slovesnost prisege v kongresu je potekala ob 19. uri. Lula je nato pred 30.00 ljudmi v palači Planalto položil predsedniški trak.

77-letni Lula je na oktobrskih volitvah po premoru, med katerim je po obsodbi zaradi korupcije končal celo v zaporu, a so bile vse obtožbe opuščene tesno premagal Bolsonara in osvojil svoj tretji predsedniški mandat. V preteklih letih je vodja sindikata kot predsednik Delavske stranke od leta 2003 do 2010 rešil milijone Brazilcev iz revščine med razcvetom blagovnega trga, ki je spodbudil gospodarstvo.

Brazilija je zavila levo, Lula premagal Bolsonara

Brazilija je zavila v levo. Nekdanji predsednik Luiz Inácio Lula da Silva je na predsedniških volitvah premagal desnega Jaira Bolsonara.

Po pestri kampanji, v kateri sta se spopadla huda tekmeca na nasprotnih straneh političnega spektra, je Lula dobil 50,9 odstotka glasov… več tukaj.

Bolsonaro je zapustil državo

Lula je pred težkim izzivom ozdravitve stagnirajočega gospodarstva in združitve države, razdeljene z dediščino njegovega predhodnika Bolsonara. “Od Lule se veliko pričakuje. Imel bo težko nalogo, da Braziliji povrne normalnost in predvidljivost. Predvsem bo moral hitro pridobiti rezultate svoje politike za izboljšanje kakovosti življenja svojih rojakov,” je dejal analitik Creomar de Souza.

Bolsonaro je Brazilijo zapustil v petek in se izognil predaji oblasti tekmecu. Luli zmaga še ni bila priznana. Podporniki Bolsonara protestirajo že dva meseca in trdijo, da so bile volitve ukradene. Da bi preprečili Lulino vrnitev na čelo države pozivajo tudi k vojaškemu udaru.

V ozračju vandalizma in nasilja je bil Bolsonarov privrženec aretiran zaradi nastavljanja bombe v tovornjak s kerozinom na vhodu na letališče v Brasilii. Bolsonaro je pred odhodom na Florido v petek bombni napad obsodil kot “teroristično dejanje”, a pohvalil protestnike, zbrane pred vojaškimi bazami po vsej državi.

Foto: Zajem zaslona