Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes, po obisku francoskih in zavezniških vojakov v oporišču Nata v Romuniji, do Rusije nastopil z ostrejšim tonom. S tem želi verjetno ublažiti zaskrbljenost Ukrajine in nekaterih evropskih držav glede njegovih stališč do Moskve.

Macron je včeraj prispel v Romunijo na tridnevno potovanje po južnem boku Nata, vključno z Moldavijo. V četrtek naj bi se z nemškim kanclerjem Olafom Scholzom in italijanskim premierjem Mariom Draghijem odpravil še na obisk v Kijev.

Ukrajina in vzhodnoevropske zaveznice so Macrona zaradi njegove dvoumne podpore Ukrajini v vojni proti Rusiji že kritizirale.

“Storili bomo vse, da ustavimo ruske vojne sile. Da pomagamo Ukrajincem in njihovi vojski ter nadaljujemo s pogajanji,” je Macron dejal vojakom v romunskem oporišču.

Izjave, ki so vznemirile

Macron je večkrat dejal, da je za diplomatsko rešitev bistveno, da se Rusije ne ponižuje. Macron prav tako meni, da je treba s Kremljem še naprej ohranjati odprte komunikacijske kanale, s čimer je vznemiril Ukrajino in države zaveznice.

Francija vodi Natovo bojno skupino v Romuniji. Skupina šteje približno 800 vojakov iz Nizozemske, Belgije in Francije. Francija je namestila tudi raketni sistem zemlja-zrak.

Macron se bo danes odpravil še v Moldavijo. S tem bo državi, za katero se mnogi bojijo, da bi jo lahko potegnilo v konflikt v sosednji Ukrajini, izrazil podporo.

Foto: Reuters