Prvi rezultati po uvodnem krogu francoskih parlamentarnih volitev kažejo, da je koalicija predsednika Emmanuela Macrona na dobri poti, da zbere večino za nov petletni mandat.

NUPES, zavezništvo levih, ki ga sestavljajo La France Insoumise, socialistične, zelene in komunistične stranke, ki jih vodi Jean-Luc Mélenchon, je na drugem mestu. Macron s koalicijo morda ne bo dobil dovolj glasov, da bi v državnem zboru obdržali absolutno večino.

Glede na preštete odstotke glasov kaže, da sta Macronov in Mélenchonov blok zbrala dovolj. A se je slednji morda odrezal  bolje. Dobil je največje predvideno število glasov 26,2 %. Macronova koalicija je dobila 25,8 %. Vendar to ne pomeni neposredno več sedežev, kjer bi Macronovi po različnih anketah lahko dobil med 255 in 310 sedežev.

Mélenchon je takoj po 21. uri dejal, da tesna tekma po številu glasov pomeni poraz Macronove koalicije. Predstavniki NUPES so hkrati tudi zanikali predvideno število sedežev, ki jih je osvojil Macronov blok. 

Desnica

Desnica pod vodstvom Marine Le Pen – ki je aprila v drugem krogu predsedniških volitev izgubila proti Macronu – naj bi zasedla tretje mesto, prejeli so okoli 19 % glasov z 10 do 25 sedeži, kar je več kot sedaj, ko jih imajo osem.

Ker pa je boj za vsak sedež velik, bodo volitve za vse kandidate, ki ne bodo dobili 50 % glasov, odločene v drugem in zadnjem krogu, ki bodo v nedeljo, 19. junija.

Vir: Euronews

Foto: Ludovic Marin Pool/AP