Macron predlaga velik dvig obrambnega proračuna

Francoski predsednik Emmanuel Macron načrtuje veliko okrepitev oboroženih sil za soočanje s sodobnimi grožnjami, vključno z rusko vojno v Ukrajini.

Naslednji sedemletni proračun bi se od leta 2024 do 30 povečal na 413 milijard evrov, ​​kar je več od 295 milijard evrov, je dejal Macron. Francija je morala najprej popraviti in obnoviti svoje oborožene sile, nato pa jih preoblikovati, je povedal vojakom v letalski bazi Mont-de-Marsan na jugozahodu Francije.

Invazija je zahodne države, da pregledajo vojaške izdatke

Ruska invazija na Ukrajino je zahodne države spodbudila, da pregledajo vojaške izdatke, mnoge države so izdatke tudi znatno povečale.

Kremelj je medtem predstavil načrte za povečanje števila bojnih vojakov z 1,15 milijona na 1,5 milijona. Predsednik Vladimir Putin je dejal, da mu močna ruska obrambna industrija ne pušča nobenega dvoma, da je Rusiji zmaga v Ukrajini zagotovljena.

Macron je priznal, da zdaj, ko je Rusija napadla Ukrajino, ni več “mirovnih dividend” po hladni vojni. Zdaj je cilj obnoviti vojsko, ki bo ščitila francosko svobodo, varnost, blaginjo in mesto v svetu.

Ključ Macronovih reform je 60-odstotno povečanje proračuna za vojaško obveščevalno službo, prilagajanje “visoko intenzivnim” konfliktom z naložbami v brezpilotna letala, kibernetsko obrambo in izboljšano zračno obrambo.

“Biti moramo eno vojno naprej,” je opozoril.

Neuspeh Francije, predvideti rusko invazijo februarja lani, je vodjo vojaške obveščevalne službe, generala Erica Vidauda, ​​stal službe. Poveljnik oboroženih sil je takrat priznal, da sta ameriški in britanski obveščevalni službi situacijo razumeli pravilno.

Francija je v zadnjih tednih okrepila svojo vojaško pomoč Ukrajini z načrti za pošiljanje “lahkih bojnih tankov” AMX-10 RC. Francoska dobava orožja Kijevu zaostaja za drugimi evropskimi zavezniki.

Francija je lani končala osemletno operacijo proti džihadistom na območju Sahela v Afriki. Operacija je bilo na splošno ocenjena kot neuspešna.

Macron je dejal, da bo morala Francija ponovno razmisliti o svojih zavezništvih in hkrati ostati vodilna v Evropi in zanesljiva zaveznica Nata ter poglobiti svoje odnose z Nemčijo, Združenim kraljestvom, Italijo in Španijo.

Ruska vojna je spremenila obrambne prioritete po vsej Evropi

Ruska vojna je spremenila obrambne prioritete po vsej Evropi, pri čemer sta Švedska in Finska napovedali velika povečanja svojih vojaških proračunov kot del svoje kandidature za pridružitev Natu. Članice zahodnega vojaškega zavezništva so se dogovorile, da bodo od leta 2024 za obrambo namenile najmanj 2 odstotka gospodarske proizvodnje.

Nekaj ​​dni po invaziji februarja 2022 je Nemčija oboroženim silam obljubila dodatnih 100 milijard evrov iz proračuna.

Združeno kraljestvo je junija lani pod prejšnjim premierjem Borisom Johnsonom obljubilo, da bo povečalo porabo na 2,5 odstotka BDP.

Japonska je prejšnji mesec napovedala dramatično zvišanje svojega obrambnega proračuna zaradi, za kar je premier Kishida Fumio opozoril, da gre za “najbolj resno in zapleteno varnostno okolje po drugi svetovni vojni”. Navedel je grožnje iz Kitajske in Severne Koreje.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Vojna v Ukrajini: Evropski poslanci se zavzemajo za posebno sodišče, ki bi kaznovalo ruske zločine

Evropski poslanci, v četrtek sprejeti resoluciji zahtevajo, da rusko politično in vojaško vodstvo odgovarja za zločin agresije na Ukrajino.

Grozodejstva, ki so jih zagrešile ruske sile v Buči, Irpinu in številnih drugih ukrajinskih mestih, razkrivajo brutalnost vojne. Prav tako poudarjajo pomen usklajenega mednarodnega ukrepanja za privedbo odgovornih pred sodišče po mednarodnem pravu… več tukaj.

By A.K.

Komentar: