Francoski predsednik Emmanuel Macron bo s svojimi tekmeci danes poskušal skleniti dogovor o oblikovanju aktualne vlade. 

Macron bo, da bi svoje ključne reforme prenesel v državni zbor, verjetno potreboval podporo ene ali več manjših strank. V drugem krogu volitev je večino namreč izgubil.  Danes bo tako v Elizejsko palačo prišlo  šest Macronovih političnih nasprotnikov, tudi Marine Le Pen. 

Več pogovorov naj bi potekalo v sredo. Ni pa za pričakovati, da bi se pogovorov udeležil tudi Jean-Luc Mélenchon, vodja skrajno levih, socialističnih in zelenih strank. Zavrača namreč zamisel o srečanju z Macronom, da bi podprl njegovo vlado.

Macron se bo morda moral sprijazniti s tem, da bo vlada manjšinska ali pa bo sklenil sodelovanje z drugimi strankami. Zdaj se sooča z realnostjo v državnem zboru, kjer ima dve opozicijski skupini. Macron namreč skuša izpeljati pomembne reforme, vključno s pokojninami, znižanjem davkov in dvigom upokojitvene starosti. Vse to pa bo brez koalicijskega partnerja nemogoče narediti.

Kdo bi z Macronom lahko sodeloval?

“Smo in bomo ostali v opoziciji: z Emmanuelom Macronom ne bo pakta ali koalicije ” je dejal Christian Jacob, vodja republikancev. 

Levo-zeleni blok NUPES bo Macronovim reformam najverjetneje ostro nasprotoval. NUPES se je zavzel za znižanje upokojitvene starosti z 62 na 60 let in vračilo davkov na premoženje ljudi in podjetij. A se bo vodja bloka, Jean-Luc Mélenchon, najverjetneje moral odreči ambiciji postati premier.

Mélenchon je obljubil, da bo svoj blok ohranil. Označil ga je za upornike z obrazom. A je njegov ponedeljkov poziv, naj zavezništvo sestavi poslansko skupino, takoj zašel v težave. Socialisti, zeleni in komunisti so to idejo namreč zavrnili. 

Marine Le-Pen je obljubila, da bo blokirala vse škodljive reforme, ki jih predlaga Macron. Prvo in najpomembnejše bo blokiranje načrtov za dvig upokojitvene starosti v Franciji na 65 let.

Foto: Reuters