Ukrajina bi morala dobiti status kandidatke za članstvo v Evropski uniji, so med včerajšnjim obiskom v Kijevu potrdili Emmanuel Macron, Olaf Scholz in Mario Draghi.

Podelitev statusa kandidatke Ukrajini je “močna, hitra, pričakovana gesta upanja in jasnosti, ki jo želimo poslati Ukrajini in njenemu ljudstvu,” je Macron dejal po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Macron je poudaril, da bo status spremljal načrt, ki bo vključeval tudi pogoje.

Obisk Irpina

Tako kot drugi evropski voditelji, ki so v Kijev pred Macronom, Draghijem in Scholzom, so se tudi oni sprehodili po ulicah Irpina. Ustavljali so se pred zgradbami, uničenimi v spopadih, pred zgorelimi avtomobili. Z njimi je bil ukrajinski minister za decentralizacijo Oleksij Černjičova.

Kritike zaradi telefonskih pogovorov

Macron in Scholz se zaradi rednih telefonskih klicev z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, odkar je Moskva 24. februarja letos začela invazijo na Ukrajino soočata s stalnimi kritikami. V skupnem telefonskem pogovoru, ki sta ga imela s Putinom konec maja, sta poudarila, da se je treba o kakršni koli rešitvi vojne pogajati med Moskvo in Kijevom. Prav tako je treba spoštovati suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine. Obnovili so tudi pozive k premirju. Macron in Scholz sta vztrajala pri nujnosti odprave blokade Odese, s katero bi omogočili izvoz ukrajinskih žit preko Črnega morja. S slednjim bi se izognili tudi svetovni krizi s hrano.

Macron in Scholz sta se včeraj v želji, da bi kritike omilila, zavezala, da bosta Ukrajino finančno in vojaško podpirala, dokler bo to potrebno. Macron je napovedal še, da bo Francija v prihodnjih tednih poleg že dostavljenih dvanajstih, poslala še šest dodatnih topniških sistemov, nameščenih na tovornjakih Caesar. Macron je zagovarjal svoje večkratne telefonske pogovore s Putinom z besedami, da je njihov cilj poskušati doseči koncesije in agendo za varnost preskrbe s hrano.

“V neki točki, v neki obliki, se bo ta konflikt moral končati. O modalitetah bodo odločali le Ukrajina in njeni predstavniki. Niti Nemčija niti Francija se ne bosta mogli pogajati za Ukrajino,” je dejal Macron.

Foto: AP