Trojica velikih evropskih politikov je danes zjutraj na poti v Kijevu. S svojim obiskom poudarili Evropsko podporo Ukrajini. Francoski predsednik Emmanuel Macron; nemški kancler Olaf Scholz; in italijanski premier Mario Draghi so se v Kijev odpravili z nočnim vlakom.

Nobeden od njih še ni obiskal Ukrajine odkar jo je februarja napadla Rusija. Scholz in Macron pa sta, ker še države, ki jo je prizadela vojna nista obiskala, v svojih domovinah pod močnim valom kritik. Ukrajinski predsednik Volodymir Zelensky bo na srečanju z njimi razpravljal o vojaški pomoči in prizadevanju Ukrajine za pridružitev EU.

“Mislim, da smo v času, ko moramo mi, Evropska unija, Ukrajini in ukrajinskemu ljudstvu poslati jasne politične signale Ukrajini in ukrajinskemu ljudstvu,” je Macron dejal med obiskom Natove baze v Romuniju.

Vse tri države so na splošno pridružitvi Ukrajine EU naklonjene čeprav v različni meri.

Odločitev o tem, ali lahko Ukrajjina, pridobi status kandidatke za EU, se pričakuje na vrhu EU, ki bo 23. in 24. junija. Če bo uspešna, se začne pogajalski proces, da postane država članica, kar pa lahko traja več let. 

Zelensky naj bi na današnjem srečanju ponovil zahtevo Ukrajine po večjih količinah težkega orožja, da bi odvrnili ruski napredek na vzhodu. 

Foto: AFP