Macron še vedno na izključuje možnost zahodnih enot v Ukrajini

Emmanuel Macron [Foto: zajem zaslona]

Macron še vedno na izključuje možnost zahodnih enot v Ukrajini

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v nedavnem intervjuju za francoski nacionalni televiziji TF1 in France 2 poudaril, da so v trenutni situaciji v Ukrajini “možne vse možnosti”, čeprav po njegovem mnenju trenutne razmere tega še ne zahtevajo. Macron je izrazil stališče, da Zahod ne bi smel izključiti možnosti napotitve svojih vojaških enot v Ukrajino, vendar je hkrati opozoril, da za tak korak trenutno ni potrebe.

V ozadju Macronovih komentarjev je opozorilo zahodnim silam, naj ne kažejo znakov šibkosti proti Rusiji. Macronova pripomba je prišla v času, ko so nekateri evropski voditelji izrazili odpor do ideje o pošiljanju vojakov v Ukrajino, kljub Macronovemu ponovnemu poudarjanju, da bi morali biti odprti za vse možnosti. “Danes nismo v tej situaciji,” je dejal Macron, vendar je dodal, da so “vse te možnosti možne,” s čimer je pustil odprto možnost za prihodnje ukrepe.

Macron, ki ima v Franciji položaj vrhovnega poveljnika oboroženih sil, ni specificiral, v kakšnih okoliščinah bi Francija bila pripravljena poslati svoje vojake v Ukrajino, vendar je jasno dal vedeti, da bi za morebitno spodbujanje takega ukrepa odgovornost nosila Moskva, pri tem pa poudaril, da Francija ne namerava voditi ofenzive proti Rusiji v Ukrajini.

Ob tem je Macron opozoril, da za zagotovitev miru v Ukrajini Zahod ne sme biti šibek. Opisal je rusko-ukrajinski konflikt kot “eksistencialni” za Francijo in Evropo in poudaril, da bi kakršna koli širitev vojne v Evropo bila izključna odgovornost Rusije. “Če se danes odločimo, da smo šibki, če se danes odločimo, da se ne bomo odzvali, je to že poraz. In tega nočem,” je izjavil.

Razprava parlamenta o državni strategiji za Ukrajini

V kontekstu Macronovega televizijskega intervjuja je francoski parlament razpravljal o državni strategiji za Ukrajino, kjer sta nacionalna skupščina in senat s simboličnimi glasovanji potrdila desetletni dvostranski varnostni sporazum med Francijo in Ukrajino, ki sta ga podpisala Macron in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Macron se je nato odpravil v Berlin na srečanje z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem in poljskim premierjem Donaldom Tuskom, da bi razpravljali o podpori Ukrajini. Srečanje, ki je potekalo v okviru “weimarskega trikotnika” – formatu, ki ga želijo oživiti po zaostritvi odnosov pod prejšnjo poljsko nacionalistično vlado – je bilo namenjeno pošiljanju signala enotnosti in solidarnosti v podporo Ukrajini. Razprava je potekala v času, ko se Kijev sooča s pomanjkanjem vojaških virov in se bori proti močnejši ter bolje opremljeni ruski vojski. Dodatno je EU naletela na težave pri načrtih za proizvodnjo 1 milijona topniških nabojev za Ukrajino, medtem ko so ameriško pomoč zadržali republikanski zakonodajalci v kongresu.

“Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da organiziramo čim večjo podporo Ukrajini,” je poudaril Scholz, s čimer je izpostavil pomen zadostne količine streliva, topništva in zračne obrambe za ukrajinske sile, ki igrajo ključno vlogo v konfliktu.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona