Macron si pravice do splava želi v EU listini o temeljnih pravicah

Emmanuel Macron [Foto: Wikimedia Tiskovna služba predsednika Ruske federacije]

Macron si pravice do splava želi v EU listini o temeljnih pravicah

Francoski predsednik Emmanuel Macron je izrazil željo, da Evropska unija v svoji listini o temeljnih pravicah zagotovi pravico do splava. Macron je govoril na slovesnosti v Parizu, kjer je pravosodni minister Eric Dupond-Moretti uporabil stoletja star pečat, da bi potrdil, da je bila pravica do splava zapisana v francosko ustavo. Velika večina poslancev je v ponedeljek namreč glasovala za zakon. “Danes ni konec zgodbe, ampak začetek boja,” je dejal Macron na slovesnosti, ki je potekala ob mednarodnem dnevu žena.

“To bitko bomo vodili na naši celini, v naši Evropi, kjer reakcionarne sile napadajo pravice žensk, nato pa pravice manjšin,” je dejal množici na slovesnosti v Parizu pred poslopjem pravosodnega ministrstva. “Zato želim to zajamčeno svobodo splava vključiti v Listino Evropske unije o temeljnih pravicah.”

Spremembo Evropske listine, ki bi zahtevala soglasje, bi bilo težko doseči

Spremembo Evropske listine, ki bi zahtevala soglasje, bi bilo težko doseči. Čeprav je večina Evrope legalizirala splav, so nekatere države uvedle omejitve za ženske, ki želijo prekiniti nosečnost, še vedno pa obstaja globok razkorak glede pravic do splava.

Vlada članice EU Malte je lani razveljavila zakon, ki bi dovoljeval splav v situacijah, ko je bilo zdravje matere resno ogroženo, in dejala, da bi smela biti prekinitev nosečnosti dovoljena le, če je ogroženo življenje matere. Poleg Malte so poljski zakoni o splavu med najbolj restriktivnimi v Evropi. Nosečnost na Poljskem se lahko prekine le v primerih, ko je ogroženo življenje ali zdravje matere ali v primeru posilstva, število splavov pa se je leta 2022 zmanjšalo na 161 z več kot 1000 dve leti prej.

Glasovanje v obeh domovih francoskega parlamenta je v ponedeljek 34. členu francoske ustave dodalo stavek, da “zakon določa pogoje, pod katerimi je ženski zagotovljena svoboda dostopa do splava”.

Pravice do splava so v Franciji bolj sprejete kot v Združenih državah in številnih drugih državah, ankete pa kažejo, da približno 80 odstotkov Francozov podpira dejstvo, da je splav zakonit.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia Tiskovna služba predsednika Ruske federacije