Macron v Nemčiji: “Mislim, da lahko naša Evropa umre”

Emmanuel Macron [Foto: zajem zaslona]

Macron v Nemčiji: “Mislim, da lahko naša Evropa umre”

Emmanuel Macron je kot prvi francoski predsednik po 24 letih državniški obisk v Nemčiji začel s poudarkom na pomembnosti francosko-nemških odnosov za Evropo. Ob začetku tridnevnega obiska je Macron izpostavil ključni pomen sodelovanja med državama za stabilnost in napredek na celini.

“Francosko-nemški odnosi so ključni in pomembni za Evropo,” je dejal Macron po pristanku v Berlinu. Nemudoma se je odpravil v vladno četrt, kjer se je srečal s predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem in se udeležil festivala na temo demokracije.

Steinmeier je pozdravil Macrona in njegov obisk označil za dokaz globokega prijateljstva med državama. “Kljub občasnim razhajanjem glede posameznih političnih točk Berlin in Pariz vedno dosežeta dogovor,” je dejal Steinmeier, poroča nemška agencija DPA.

Macron je poudaril pomen prihajajočih evropskih volitev, ki bodo potekale čez manj kot dva tedna, ter izpostavil Evropsko unijo kot zagovornico demokracije in skupnih vrednot. “Mislim, da doživljamo eksistencialni trenutek v naši Evropi, ker resnično mislim, da lahko naša Evropa umre,” je dejal Macron, poroča francoska AFP.

Francoski predsednik je opozoril na naraščajočo fascinacijo nad avtoritarnostjo, ki spodbuja nacionalizem in skrajnosti na celini. Postavil je vprašanje: “Kakšna bi bila ta Evropa, če bi ji zadnja leta vladali nacionalisti?” in poudaril, da brez evropskega sodelovanja ne bi bilo pomembnih dosežkov, kot so cepiva, načrt za oživitev, reševanje migracijskih izzivov ter evropski zeleni dogovor.

“Ukrajino bi pustili, da podpira Rusijo, ki jo podpirajo vsi nacionalisti v naših državah,” je opozoril Macron in zaključil, da je zaradi vseh teh razlogov ključno glasovati za Evropejce ter se boriti za demokracijo.

Obisk francoskega predsednika bo zajemal različne regije Nemčije, kjer bo Macron poudarjal pomen močnih francosko-nemških vezi za prihodnost Evropske unije.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona