Macronov poziv k mednarodni koaliciji proti Hamasu

Macronov poziv k mednarodni koaliciji proti Hamasu in miru v Bližnjem vzhodu”

Francoski predsednik Emmanuel Macron je med obiskom v Jeruzalemu izrazil svojo odločno podporo ustanovitvi mednarodne koalicije proti Hamasu. Macron je tudi izrazil upanje na obnovitev mirovnega procesa med Izraelom in Palestinci.

Po dvostranskem srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem je Macron povedal: “Francija je pripravljena, da se bo mednarodna koalicija, kot smo to storili pri operaciji v Iraku in Siriji proti Daišu, zdaj borila tudi proti Hamasu.” Pri tem je za Islamsko državo uporabil arabsko ime.

Macron je svoj poziv razširil na mednarodne partnerje, dejavno pa se zavzema za oblikovanje regionalne in mednarodne koalicije za boj proti terorističnim skupinam, ki predstavljajo grožnjo vsem državam. Poudaril je: “To je v interesu Izraela, njegove varnosti, pa tudi varnosti sosednjih držav, ki so ogrožene s strani teh skupin ali sorodnih skupin. Boj proti terorizmu mora biti brez milosti, a v okviru spoštovanja mednarodnega vojnega prava in zagotavljanja dostopa do humanitarne pomoči prebivalcem Gaze.”

Ob upoštevanju napetih razmer na meji z Libanonom je Macron pozval tudi “Hezbolah, iranski režim in Hutije v Jemnu,” naj se ne vpletajo v nepremišljene provokacije ali odpiranje novih konfliktnih front.

Poleg tega je opozoril na potrebo po skrbnem spremljanju dejanj posameznikov, ki ogrožajo palestinske civiliste, saj nasilje lahko hitro razširi tudi na Zahodni breg. Macron je poudaril, da je kljub svoji trdni podpori Izraelu “palestinsko vprašanje treba obravnavati z razumom.”

V nadaljevanju svojega obiska bo Macron nadaljeval s prizadevanji za mirovni proces, ko se bo v torek srečal s predsednikom palestinskih oblasti Mahmudom Abasom in v sredo z več regionalnimi voditelji. Macron je že ob napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra izrazil solidarnost z izraelskim ljudstvom ter poudaril pomen političnega procesa za dolgoročno varnost v regiji.

vir

Foto: Wikimedia

Portal24