Madžarska in Turčija bosta podprli vstop Finske v Nato

Madžarska in Turčija  bosta podprli vstop Finske v Nato

Turški predsednik Tayyip Erdogan je danes dejal, da bo Turčija začela postopek ratifikacije Finske kandidature za članstvo v Natu v parlamentu. Helsinki so pred tem za izpolnitev svojih obljub sprejeli konkretne korake.

Erdogan je na tiskovni konferenci s finskim kolegom povedal, da bo Turčija s Švedsko, drugo kandidatko za Nato, nadaljevala o vprašanjih terorizma. Pristop Švedske pa, da ne bo neposredno odvisen od sprejetih ukrepov.

Finski predsednik Sauli Niinisto je pozdravil turški načrt in dejal, da je “zagotovo zelo pomemben za vso Finsko”. Parlamenti 30 držav članic morajo ratificirati prošnje novih držav za vstop v Nato. “Odločili smo se, da začnemo proces ratifikacije pristopa Finske k Natu v našem parlamentu,” je dejal Erdogan. Dodal je, da upa, da bo parlament odobril prošnjo Finske pred volitvami 14. maja.

Madžarska

Madžarski parlament bi moral o ratifikaciji vstopa Finske v Nato glasovati 27. marca, poslanska skupina vladajoče stranke Fidesz pa jo bo soglasno podprla, je povedal vodja te poslanske skupine.

Mate Kocsis je na Facebooku napovedal, da bo skupina o Švedski razpravljala “pozneje”. Datuma ni navedel.

Kot odziv na rusko invazijo na Ukrajino sta Švedska in Finska lani zaprosili za vstop v Nato, vendar sta se soočili z nepričakovanimi ugovori Turčije. Ankara pravi, da je Stockholm zatočišče za pripadnike terorističnih skupin, kar pa Švedska zanika.

Finske in švedske prošnje za vstop v Nato doslej nista ratificirali le Madžarska in Turčija. 

vir Foto: zajem zaslona