Madžarska je blokirala direktivo EU, ki bi uvedla 15-odstotni minimalni davek za multinacionalne družbe. Madžarska trdi, da bi dajatev zadala evropski konkurenčnosti velik udarec in ogrozila delovna mesta. Dajatev bi sicer veljala za velika podjetja, ki imajo letne prihodke nad 750 milijonov evrov.

Davčna reforma je del globalnega dogovora, ki je bil dosežen lani v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Podprlo ga je 136 držav, ki predstavljajo več kot 90 % svetovnega BDP.

Pandemija koronavirusa je pogovorom dala zagon, saj so vlade po vsem svetu iskale načine za povečanje svojih fiskalnih prihodkov in financiranje dragega okrevanja. Reforma bi po ocenah letno ustvarila več kot 140 milijard evrov dodatnih prihodkov za javno blagajno.

Dogovor OECD je treba v zakonodajo EU prenesti tako, da bo učinkovit v celotnem bloku. Davčne zadeve so eno redkih političnih področij, kjer je potrebno soglasje, kar omogoča, da ena sama država paralizira celoten sporazum.

Madžarsko stališče

“Evropa je že brez svetovnega minimalnega davka v dovolj velikih težavah. Ne podpiramo dviga davkov za madžarska podjetja in nismo pripravljeni ogroziti delovnih mest,” je ta teden dejal madžarski zunanji minister Peter Szijarto. Ameriškemu državnemu sekretarju Antonyju Blinknu je Szjarto dejal, da bi 15-odstotni davek pomenil za evropsko konkurenčnost sredi ukrajinske vojne novi udarec. Tudi, če bi dogovor veljal na svetovni ravni, ne le izključno v Evropi. Madžarska trenutno ponuja 9-odstotno stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb, kar je najnižje v Evropski uniji.

Madžarska, Estonija in Irska so dogovoru OECD, katerega cilj je obnoviti enake konkurenčne pogoje med državami po letih medsebojnega tekmovanja v tem, kar je bilo opisano kot “dirka do dna” davčnih stopenj, sprva nasprotovale. Omenjene države so si pozneje zagotovile jamstva za ublažitev svojih skrbi, vključno z dolgim ​​10-letnim prehodnim obdobjem. Kasneje je nasprotovala še Poljska, a je potem, ko je Evropska komisija  potrdila njen načrt za okrevanje popustila. Madžarski načrt za okrevanje ostaja zaradi pomislekov v zvezi s korupcijo in goljufijami blokiran.

Presenečeni ministri

Zunanji ministri držav članic so bili presenečeni, ko je Madžarska znova nasprotovala dogovoru. Dogovor je namreč ena od glavnih prednostnih nalog francoskega predsedovanja Svetu EU. 

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je bil odločen, da bo na petkovem srečanju dobil soglasje vseh 27 držav članic, njegovo namero je preprečil ne madžarskega predstavnika.

“Poljska se je s sprejetjem direktive strinjala. A, ker Madžarska ni hotela sprejeti dogovora je prišlo do nazadovanja,« je ob koncu ministrskega srečanja dejal Le Maire.

Francija je upala, da bo petkovo srečanje priložnost za uradno potrditev direktive, kar bi bila politična zmaga predsednika Emmanuela Macrona. Predsedovanje naj bi se končalo 30. junija, Le Maire  pa je poudaril, da je odločen, da bo preboj dosegel pred tem.

Foto: Peter Szjarto FB