Študija ugotavlja, da je Madžarska najbolj skorumpirana država v EU

Glede na najnovejše poročilo Transparency International  Madžarska velja za državo z najbolj skorumpiranim javnim sektorjem v EU.

Z rezultati v razponu od 42 do 46 od 100 so Madžarska, Bolgarija in Romunija daleč za prvimi tremi državami v EU. Danska je okronana za najboljšo v razredu (90), sledita ji Finska (87) in Švedska (83). Indeks zaznave korupcije za leto 2022 protikorupcijskih nevladnih organizacij.

Na vrhu svetovne lestvice sta tudi Danska in Finska, slednja je izenačena z Novo Zelandijo (87) zaradi svojih močnih demokratičnih institucij in spoštovanja človekovih pravic. Sirija in Južni Sudan (13) in Somalija (12) sta vpleteni v dolgotrajnih konfliktov in sta na dnu seznama.

Luksemburg, Združeno kraljestvo in Avstrija so od leta 2017 zabeležili precejšnje znižanje rezultatov. Irska je edina država članica EU, ki se je izboljšala. Svoj rezultat je izboljšala tudi Moldavija, ki je junija lani dobila status kandidatke za članstvo v EU.

Z oceno 28 ima Rusija enega najnižjih rezultatov v Vzhodni Evropi, njena obsežna invazija na Ukrajino februarja lani je oster opomin na grožnjo, ki jo korupcija in odsotnost odgovornosti vlade predstavljata za svetovni mir in varnost, piše v sporočilu za javnost, objavljenem skupaj s poročilom.

Rezultat Ukrajine je le malo višji (33), vendar država od začetka vojne izvaja pomembne reforme in se vztrajno izboljšuje.

Konflikt ni končal korupcije v državi, kot je razvidno iz nedavnega škandala, ki je prisilil namestnika ukrajinskega obrambnega ministra, da odstopi. Slednje kaže, da državni protikorupcijski mehanizmi pozivajo javne uradnike k odgovornosti.

Slovenija na indeksu zaznave korupcije nazadovala in dosegla zgodovinsko dno

Slovenija je na indeksu zaznave korupcije znova nazadovala in je dosegla zgodovinsko dno. Najvišje na lestvici je Danska. Transparency International medtem izpostavlja tesno prepletenost korupcije, konfliktov in varnosti. KPK meni, da nizka ocena Slovenije daje dodatno težo prizadevanjem komisije… več tukaj.

Združeno kraljestvo in Katar sta v letošnji izdaji na zgodovinsko najnižji ravni. Čeprav poročilo za Doho ne navaja neposredne povezave s tako imenovanim korupcijskim škandalom Qatargate, ki je pretresel Bruselj.

Indeks uporablja podatke, ki temeljijo na intervjujih s strokovnjaki in poslovneži iz različnih virov (vključno s Svetovno banko in Svetovnim gospodarskim forumom), da razvrsti 180 držav po svetu glede na njihovo zaznano stopnjo korupcije na lestvici od 0 do 100.

Njegova definicija “korupcije” se osredotoča na posebne primere, ki vključujejo javne uradnike, od podkupovanja do preusmerjanja javnih sredstev, pa tudi na sposobnost vlad, da zajezijo korupcijo v javnem sektorju.

Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: