Madžarska kritizira Bolgarijo zaradi davka na transport ruskega plina

Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je ostro kritiziral odločitev Bolgarije glede uvedbe davka na transport ruskega plina preko svojega ozemlja. Szijjártó je to dejanje označil za “sovražno” in ga je opisal kot grožnjo evropski solidarnosti ter v nasprotju z evropskimi predpisi, ki prepovedujejo uvedbo davkov in carin med članicami EU.

Na skupni novinarski konferenci po pogovoru s srbsko ministrico za energijo Dubravko Đedović Handanović je Szijjártó poudaril, da je Bolgarija sprejela odločitev, ki ogroža varnost oskrbe Severne Makedonije, Srbije in Madžarske s plinom, kar po njegovem mnenju ni sprejemljivo. Poudaril je, da nihče nima pravice postavljati pod vprašaj oskrbo države z energijo.

Madžarska se je obrnila na Evropsko komisijo in se dogovorila s Srbijo o nadaljnjih korakih in skupnem odzivu na to situacijo. Szijjártó je izrazil upanje, da bodo evropska pravila spoštovana tudi v tem primeru, ter se zahvalil Srbiji za njihov zavezniški pristop pri zagotavljanju varne oskrbe z energijo.

Zaloge plina

Ministrica Dubravka Đedović Handanović je poudarila prijateljstvo med Srbijo in Madžarsko, še posebej v času energetske krize, ter izpostavila, da so zaloge plina v Srbiji večje kot lani, kar je pomembno za gospodarstvo in državljane pred prihajajočo zimsko sezono.

Madžarska se zanaša na plinske dobave preko Srbije preko Balkanskega toka, in med pogovori so razpravljali tudi o možnostih za dodatne zmogljivosti, ki bi zadostile potrebam Madžarske.

Ministrica je tudi omenila, da se je Srbija uradno obrnila na energetsko skupnost glede davka, ki ga je uvedla Bolgarija, ter napovedala, da bo plinska povezava med Srbijo in Bolgarijo zaživela do konca novembra.

Pogovarjali so se tudi o izvajanju projekta izgradnje naftovoda Srbija-Madžarska, ki bo zagotovil dodatno pot za dobavo surove nafte na srbski trg. Projekt naj bi se začel v drugi polovici leta 2025, s predvideno zmogljivostjo 5,5 milijona ton nafte.

Ministrica Dubravka Đedović Handanović je tudi nedavno podpisala pogodbo o dobavi plina iz Azerbajdžana v Srbijo, kar dodatno krepi energetsko varnost države.

vir

Foto: Arno Mikkor EU2017EE

Portal24