Madžarska med predsedovanjem obljublja delovanje “poštenega posrednika”

ByMiha Kovač

8. julija, 2024 , ,
Bruselj, EU [Foto: Pixabay]

Madžarska med predsedovanjem obljublja delovanje “poštenega posrednika”

Madžarska je obljubila, da bo med svojim predsedovanjem Svetu Evropske unije delovala kot “pošten posrednik”. Minister za zadeve Evropske unije János Bóka je prejšnji četrtek poudaril, da država članica, ki predseduje, predstavlja institucijo in ne lastne nacionalne interese.

Zoltán Kovács, vladni komisar madžarskega predsedstva Svetu, je novinarjem dejal, da bo madžarski premier Viktor Orbán “izkoristil predsedovanje na političen način”. Kovács je pojasnil, da poleg pričakovanih nalog od države članice, ki vodi predsedovanje, obstaja tudi politična agenda, ki se je začela ta mesec. Ta izjava je na videz v nasprotju z Bókino izjavo o zastopanju institucije, kar je povečalo pomisleke diplomatom EU v Bruslju glede nepristranskosti Madžarske pri usmerjanju politike in politične agende EU v naslednjih šestih mesecih.

Srečanje s Putinom

Madžarski premier Viktor Orbán je odpotoval tudi v Moskvo, kjer se je srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, le nekaj dni po obisku v Kijevu. Obisk Moskve je prinesel ostre kritike diplomatov EU. Primarni temelj madžarskega političnega okvira med predsedovanjem je zavzemanje za mir, zlasti glede vojne v Ukrajini. Kovács je izrazil nasprotovanje ideji, da bi morala biti od vojne razdejana država tista, ki razglasi pripravljenost na mir, kar je v nasprotju s stališčem večine podpornikov Kijeva.

Evropska varnost in obramba sta trenutno visoko na dnevnem redu EU, saj vojna v Ukrajini še traja. Poleg tega se pripravlja nova industrijska strategija. V zadnjem mesecu je madžarski premier pretresel svoje evropske kolege s potovanjem v Moskvo, kritiziranjem sankcij EU proti Rusiji in odprtjem vrat kitajskim podjetjem. Ti koraki so povečali pomisleke glede njegovega spoštovanja vrednot EU in njegovih kontroverznih politik, kot je pomanjkanje zaščite svobode medijev.

Kazni zaradi migracijske politike

Madžarska mora, ker ni uvedla sprememb svoje politike ravnanja z migranti in prosilci za azil na svoji meji, je sporočilo vrhovno sodišče Evropske unije plačati 200 milijonov evrov kazni. Madžarski model varovanja meja vključuje gradnjo fizičnih ovir, uveljavljanje strogih pravnih ukrepov in povečanje mejnih patrulj. Namestnik ministra za notranje zadeve Bence Rétvári je dejal, da so nezakonite migracije kritična evropska naloga, saj se ekonomski migranti pogosto premikajo skozi več varnih držav, da bi prispeli v EU brez ustreznih vizumov ali dovoljenj.

Madžarska želi med predsedovanjem poudariti tudi tradicionalne družinske vrednote in reševanje demografskih izzivov. Kovács je izpostavil pomen podpore tradicionalnim družinskim modelom in spodbujanja rasti prebivalstva, kar je del madžarske notranje agende. Ta osredotočenost je razširitev notranje politike madžarske vlade, katere cilj je spodbuditi rast prebivalstva in okrepiti tradicionalne družinske strukture, kar je naletelo na nasprotovanje organizacij LGBTQIA+.

Področje zdravstva in konkurenčnosti

Na področju zdravstva bo madžarsko predsedstvo osredotočeno na obravnavo bolezni srca in ožilja, duševno zdravje, spodbujanje darovanja organov in izboljšanje kakovosti zdravstvenih storitev. Belgijski premier Alexander De Croo je izrazil zadovoljstvo, da Madžarska jemlje zdravstvo kot ključen element svojega predsedovanja.

Madžarska si prizadeva za izboljšanje gospodarske konkurenčnosti v EU. Kovács je poudaril, da je krepitev konkurenčne prednosti EU na svetovni ravni velik izziv. Madžarska namerava poenostaviti postopke odobritve za vlagatelje, kar naj bi pripomoglo k hitrejšemu gospodarskemu razvoju. Kot primer je navedel zakon o umetni inteligenci in poudaril, da dolgotrajni postopki odobritve ovirajo konkurenčnost v hitro razvijajočih se sektorjih.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: Pixabay