Madžarska ne bo sodelovala v Nato načrtu za podporo Ukrajini

Péter Szijjártó [Foto: Wikimedia/ Arno Mikkor/EU2017EE]

Madžarska ne bo sodelovala v Nato načrtu za podporo Ukrajini

Madžarska je uradno napovedala, da ne bo sodelovala v dolgoročnem načrtu Nata za vojaško podporo Ukrajini. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je na dogodku v Londonu izjavil, da je načrt “nora misija” in potrdil, da se Madžarska kljub pritiskom ne bo pridružila pobudi.

V aprilu so zaveznice v Natu sprejele odločitev o začetku dolgoročnega načrtovanja vojaške podpore Ukrajini, ki vključuje oblikovanje sklada v vrednosti 100 milijard evrov. Po načrtih naj bi Nato prevzel koordinacijsko vlogo, ki jo je doslej imela koalicija pod vodstvom ZDA, imenovana Ramstein Group.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je na platformi X, nekdanjem Twitterju, izrazil stališče, da Madžarska ne bo podprla nobenih pobud, ki bi zavezništvo približale vojni ali ga preoblikovale iz obrambne v ofenzivno koalicijo.

Madžarska vztraja pri prekinitvi ognja in mirovnih pogajanjih kot edini rešitvi

Kovacs je zapisal: “Minister je poudaril, da bo to dolg boj, prihajajoče evropske parlamentarne volitve pa bodo ključne, saj bodo Madžari izrazili svoje stališče do vojne ali miru. Po pogovorih z britanskim kolegom Davidom Cameronom je zunanji minister Szijjártó kritiziral Natov predlog za okrepitev sodelovanja pri usposabljanju ukrajinskih vojakov, usklajevanju dobave orožja in dodelitvi 100 milijard evrov za Kijev, pri čemer je poudaril, da Madžarska ne bo prispevala ali sodelovala pri teh akcijah.

Madžarska odločno zavrača situacijo, da bi bila potisnjena v konflikt, minister Szijjártó pa je poudaril, da se bo vlada kljub prevladujočemu pritisku še naprej zavzemala za mir, pri čemer priznava Natove predloge kot “provojne” in zatrjuje, da prestopajo rdeče črte in tvegajo stopnjevanje konflikta v tretja svetovna vojna. Medtem ko se Madžarska in Združeno kraljestvo strinjata glede vprašanj, kot sta jedrska energija in boj proti nezakonitim migracijam, se razhajata glede ukrajinske vojne. Medtem ko Združeno kraljestvo podpira povečano dobavo orožja Ukrajini, Madžarska vztraja pri prekinitvi ognja in mirovnih pogajanjih kot edini rešitvi.”

Trenja med Madžarsko in Natom niso nova. Budimpešta je bila počasna pri ratifikaciji vstopa Švedske v zavezništvo, kar je končno storila marca letos. Poleg tega imajo tesni odnosi madžarskega premierja Viktorja Orbana z Moskvo, kljub ruski invaziji na Ukrajino februarja 2022, dodatno zaostrili situacijo.

Ameriški veleposlanik na Madžarskem David Pressman je pred tem izpostavil nevarnosti, ki jih prinašajo tesni in širitveni odnosi z Rusijo, ter opozoril, da se bo Madžarska morala odločiti, kako najbolje zaščititi svoje varnostne interese, če izbere politično povezavo z Rusijo.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/ Arno Mikkor/EU2017EE