Madžarska prevzela predsedovanje Evropski uniji: “Naredimo Evropo znova veliko”

ByMiha Kovač

1. julija, 2024 , ,
Madžarska zastava [Foto: Pexels/obrezano]

Madžarska prevzela predsedovanje Evropski uniji: “Naredimo Evropo znova veliko”

Madžarska je danes za naslednjih šest mesecev, uradno prevzela predsedovanje Evropski uniji. Nacionalistični premier Orbán, ki Madžarsko vodi od leta 2010, je obljubil, da bo njegova država “poštena posrednica” v času svojega predsedovanja.

Orbánova vlada, ki je Madžarsko preoblikovala v neliberalno demokracijo, se pogosto sooča s kritikami iz Bruslja glede vprašanj pravne države in človekovih pravic. Orbán je edini voditelj EU, ki je ohranil tesne vezi z Rusijo kljub invaziji na Ukrajino, zavrnil pošiljanje orožja Kijevu in večkrat ostro kritiziral sankcije proti Moskvi.

Lani je Evropski parlament sprejel nezavezujočo resolucijo, v kateri je izpostavil “nazadovanje” Madžarske glede demokratičnih vrednot in se spraševal, kako bi lahko “verodostojno” prevzela predsedovanje bloku.

Kljub kritikam Budimpešta vztraja, da je pripravljena prevzeti odgovornosti predsedovanja. Madžarski minister za evropske zadeve Janos Boka je ob razkritju programa predsedovanja dejal, da bo Madžarska “poštena posrednica, ki bo lojalno sodelovala z vsemi državami članicami in institucijami.”

Madžarska predsedovanje spremlja programski slogan “Naredimo Evropo znova veliko”, kar odmeva slogan kampanje nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta poteza je že povzročila razburjenje v Bruslju.

Orbánova politična strategija

Orbán je v nedeljo napovedal, da želi v Evropskem parlamentu, skupaj z avstrijsko Svobodnjaško stranko (FPOe) in sredinsko stranko ANO nekdanjega češkega premierja Andreja Babiša ustanoviti svojo stranko. Zdaj potrebujejo še stranke iz vsaj štirih drugih držav, da bi lahko skupino ustanovili tudi formalno.

Daniel Hegedus, višji sodelavec pri nemškem Marshallovem skladu, je opozoril, da ima Orbán omejene možnosti za izvajanje svoje politike brez podpore Evropske komisije. Prejšnji teden je EU sprejela nov sveženj sankcij proti Rusiji in začela pristopne pogovore z Ukrajino, s čimer je zmanjšala manevrski prostor madžarskemu predsedovanju.

Madžarska se med drugim sooča z zamrznitvijo milijard evrov sredstev EU zaradi vprašanj, kot so pravice LGBTQ, obravnava prosilcev za azil in domnevna korupcija pri javnih naročilih. Orbán je edini voditelj EU, ki je ohranil tesne vezi z Moskvo kljub njeni invaziji na Ukrajino in se zavzema za prekinitev ognja ter mirovna pogajanja.

Orbán je tudi nasprotnik nezakonitega priseljevanja in je močno omejil pravico do azila. Junija je vrhovno sodišče EU Madžarsko kaznovalo z 200 milijoni evrov in naložilo dnevno kazen zaradi neupoštevanja azilne zakonodaje bloka.

Madžarska “neliberalna demokracija”

Orbánova vlada je uvedla obsežne spremembe, ki vključujejo omejevanje svobode tiska in neodvisnosti sodstva ter omejevanje pravic LGBTQ. Evropski parlament je leta 2022 razglasil, da Madžarska ni več “polna demokracija”, temveč “hibridni režim volilne avtokracije”, ki “resno krši” demokratične norme EU.

Kritiki pogosto navajajo korupcijo za ponazoritev madžarske avtoritarne usmeritve, pri čemer Orbanovo družino in zaveznike obtožujejo, da imajo koristi od sredstev EU. Transparency International uvršča Madžarsko na zadnje mesto med državami EU po svojem indeksu korupcije.

[Vir: Euractiv]; Portal24; ; Foto: Pexels