Madžarska začenja svoje predsedovanje EU navdihnjena z Donaldom Trumpom: “Make Europe Great Again”

Viktor Orban [Foto: Wikimedia/Evropska ljudska stranka]

Madžarska začenja svoje predsedovanje EU navdihnjena z Donaldom Trumpom: “Make Europe Great Again

Madžarska je slogan “Make Europe Great Again” razkrila kot vodilo za svoje prihajajoče šestmesečno predsedovanje Svetu EU. V tem obdobju bodo madžarski diplomati predsedovali pomembnim srečanjem v Bruslju in oblikovali politično agendo bloka. Slogan spominja na Trumpovo kampanjo “Make America Great Again” iz leta 2016, ko je Trump uspešno kandidiral za predsednika ZDA. Zanimivo je, da se Trump znova poteguje za predsedniški mandat v času madžarskega predsedovanja.

Madžarski minister za zadeve EU, János Bóka, je pojasnil, da slogan predstavlja “aktivno predsedovanje” in izraža pričakovanje, da moramo biti skupaj močnejši, a hkrati ohraniti svojo identiteto. Prav tako želi slogan poudariti, da lahko Evropa postane neodvisen globalni akter v spreminjajočem se svetu.

Na tiskovni konferenci so novinarji izrazili dvome o povezavi novega slogana s Trumpovim izvirnim geslom. Bóka je v odgovor dejal, da ni prepričan, ali je Trump želel narediti Evropo znova veliko, a poudaril, da se Madžarska osredotoča na svojo vizijo.

Rubikova kocka

Poleg slogana je Madžarska predstavila tudi Rubikovo kocko kot svoj uradni logotip predsedovanja, ki po besedah Bóke simbolizira “bistvo madžarskega genija”. Minister je izpostavil načrte Madžarske za uvedbo novega konkurenčnega kmetijskega sporazuma, izboljšanje zaščite zunanjih meja, obvladovanje vzrokov migracij in izboljšanje politike vračanja.

Madžarska si bo tudi prizadevala za pospešitev širitve EU, pri čemer si želi doseči bistvene napredke v povezavi z Moldavijo, Gruzijo in Ukrajino. Vendar so se pojavili strahovi, da želi Budimpešta upočasniti kandidaturo Kijeva, saj je madžarski premier Viktor Orbán znan po svojih prizadevanjih za tesnejše vezi z Moskvo in spodkopavanje odnosov z Ukrajino.

Od predsedujoče države Svetu EU se pričakuje, da bo nevtralni posrednik, ki bo za sprejem zakonodaje pustil ob strani svoje nacionalne interese. Evropski politiki se bojijo, da bo Madžarska izkoristila svoj vpliv v svojo korist in morda zanemarila ključna politična področja.

[Vir: Politico]; Portal24; Foto: Wikimedia/Evropska ljudska stranka