Madžarski zunanji minister Szijjarto spodbuja hitrejše vključevanje Zahodnega Balkana v EU

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je danes izrazil močno podporo procesu hitrejšega vključevanja Zahodnega Balkana v Evropsko unijo (EU). Szijjarto je med svojim obiskom v Banja Luki med drugim dejal tudi, da je regija sposobna prinašati “novo energijo”, ki jo Evropska unija potrebuje.

Obisk ministra Szijjarta je bil sicer načrtovan, vendar je megla v Sarajevu letalu onemogočila pristanek v prestolnici BiH. Zato se je najprej odpravil v Banja Luko, kjer je srečal uradnike Republike Srbske, vključno s predsednikom entitete Miloradom Dodikom.

“V interesu tako Evropske unije kot Zahodnega Balkana je, da pospešimo proces vključevanja regije v unijo,” je poudaril Szijjarto po srečanju z Dodikom. Hkrati je pozval predstavnike EU, naj “spoštljivo” komunicirajo s politiki Zahodnega Balkana. Szijjarto je izpostavil, da EU ne bi smela izsiljevati držav Zahodnega Balkana ter bi morala spoštovati stališča njihovih politikov in rezultate volitev. Madžarska vlada bo še naprej nasprotovala uvedbi sankcij ali odrekanju finančne podpore Unije politikom z Balkana.

Spoštovanje entitete v BiH

Doslej je madžarska vlada pod vodstvom Viktorja Orbana nasprotovala morebitni pridružitvi ZDA in Velike Britanije Evropski uniji s sankcioniranjem politikov, kot je Milorad Dodik. Slednji je bil namreč označen za grožnjo regionalnemu miru in stabilnosti zaradi svoje secesionistične politike.

Predsednik Dodik je izrazil hvaležnost Madžarski za njihovo podporo regiji. Poudaril je, da se želi Srbija približati Evropski uniji, vendar pod pogojem, da se spoštuje avtonomija entitete v Bosni in Hercegovini. Dodik je pohvalil Szijjartovo stališče, da se mora pogovarjati z njimi, ne o njih.

Srečanje med Szijjartom in Dodikom odpira nova vrata za sodelovanje med Madžarsko in Republiko Srbsko. Poleg tega je predsednik Dodik napovedal obisk madžarskega premiera Viktorja Orbana v Banja Luki marca. Prav tako se pričakuje podpis novega sporazuma o sodelovanju. Dodik je tudi razkril, da se bo 17. februarja srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, kar kaže na raznolikost njegovih mednarodnih stikov in prizadevanja za krepitev regionalnih odnosov.

Vir; Foto: Arno Mikkor EU2017EE; Portal24