Maggie Rogers najde odrešitev v frizuri

ByAnja Kadič

7. avgusta, 2022 ,

Pevka se v svojem novem albumu znebi vsega, kar ji ne služi več.

Maggie Rogers najde odrešitev v frizuri

Maggie Rogers se nekaj tednov pred izdajo svojega drugega albuma, še vedno spopada z njegovim naslovom. Album Surrender, ki je izšel 29. julija, je oda predajanju, osvobajanju in iskanju veselja sredi kaosa.

Toda v videoklicu konec junija je Rogersova hitro povedala, da vsega zgoraj navedenega še ne pozna. Ko jo vprašajo, kaj ji pomeni svoboda, je njen odgovor razumljivo nejasen. “Če bi to vedela, verjetno ne bi več ustvarjala,” se pošali. Kljub temu je njen novi projekt z 12 pesmimi precej blizu. Glede na stanje v svetu je poslušanje pop indie plošč kot osvobajajoč protistrup.

Pevki in pisateljici besedil le malo stvari prinese tako veliko čustveno sprostitev kot striženje las. “To je moja najbolj zanimiva lastnost,” pravi o kratkih pramenih, ki pokukajo izpod modre paisleyjeve rute. “Ker se ne moreš skriti.”

Začetek kariere

Leta 2016 je glasbenica zaslovela, ko je postal videoposnetek Pharrella Williamsa viralen. Na posnetku je slavni pevec  poslušal njeno pesem Alaska. 

Na naslovnici njenega  albuma Heard It In A Past Life je imela Maggie Rogers lase do prsi. Vihrale so ji v vetru. S projektom je želela razjasniti zgodbo o svoji nenadni slavi. Vendar se Rogers pri ustvarjanju filma Predaja ni počutila vezanega na pričakovanja javnosti. Tokrat se na naslovnici pojavi s pegastim  obrazom.

Naslovnica albuma Heard It In A Past Life

Maggie Rogers je vedno težila k tovrstnim telesnim preobrazbam. “Večino svojega življenja sem se vsake štiri leta postrigla zelo na kratko,” ugotavlja. “Ko sem bila otrok, sem to počela tudi sama. Vedno je bila težava v tem, da ko sem našla škarje sem se skušal postriči.” Septembra 2020 si je s kuhinjskimi škarjami na svojem dvorišču odrezala lase na “pravi karantenski način”.

“Vsakič, ko se postrižem, se počutim kot prerojena. Ne glede na to ali je pričeska kratka ali dolga,” pojasnjuje. “Nekaj je v tej svežini, v tem obrezovanju. Striženje las je zelo duhovno, saj odstranite dele sebe, ki ha že dolgo nosite.”

Odrekanje tistemu, kar vam ne služi, je osrednja tema albuma Predaja. Album se ukvarja s tematiko, ki jo predstavlja tok zavesti Vključuje prijateljstvo, tesnobo in beg. Delo je rezultat ustvarjanja glasbe za krajšanje časa in ne za izpolnjevanje časovnih rokov. “Počutila sem se kot umetnica,” pravi o albumu. Z ustvarjanjem je začela leta 2020, ko je bivala v hiši svojih staršev. “Gre za ustvarjanje umetnosti, ko te nihče ne gleda. Gre za ustvarjanje umetnosti, ki ne je ne opredeljujemo kot služba. Ne razmišljaš o tem, da bi jo kdo slišal.”

Album ni le soundtrack, ampak je kot dom, v katerem lahko živiš. “Všeč mi je vidik oblikovanja sveta pri ustvarjanju plošče,” pravi Rogers.

Oblačila so imela veliko vlogo pri oblikovanju novega glasbenega obdobja Maggie Rogers. Običajno ve, kaj ji je všeč. “Dokaj dosledno nosim enake obleke,” pravi o svoji preizkušeni uniformi. Po navadi je oblečena v hlače Levi’s 501, belo majico, črn suknjič in par škornjev Calvin Klein z jekleno konico. 

Vpliv mode

V zadnjem času se Rogers spogleduje z različnimi slogi. Od francoske mode do mornarskih črt in viktorijanskih srajc z volančki. “Oblačenje je kot povabilo božanski ženski ali ustvarjalnemu glasu v moj vsakdan. Tako se počutim kot umetnica, saj se lahko izražam.” 

Umetnico navdihujejo ikonične kratke frizure, frizure Agyness Deyn iz devetdesetih let in videz Twiggy iz šestdesetih.

Agyness Deyn

Vendar je bila pot do prave frizure dolga. “Ko gledam svoje fotografije med snemanjem te plošče, vidim, da sem se čustveno preoblikovala,” pravi. “V tem trenutku, ko je izšla plošča in se mi končno zdi, da so moji lasje videti dobro.”

Za Rogersovo je veselje oblika upora. Zato se oblači samo zase in v frizuri najde svobodo.

” Prav tako se moram vsake tri do pet tednov ostriči, saj so moji lasje zelo kratki. To se mi zdi kot simbol stalnega obnavljanja, ker so lasje stari deli mene.”

Vir slik: Wikipedia, Far Out Magazine, Vogue