Magnificov koncert v Tivoliju: Pravni boj se nadaljuje, alternativa je stadion za Bežigradom

ByMiha Kovač

28. junija, 2024 ,
Magnifico [Foto: Zajem zaslona]

Magnificov koncert v Tivoliju: Pravni boj se nadaljuje, alternativa je stadion za Bežigradom

Organizatorji Magnificovega jubilejnega koncerta, ki je načrtovan za 31. avgust v parku Tivoli, so po ponovni zavrnitvi soglasja s strani Zavoda za varstvo narave RS zagotovili, da koncert bo. Za izvedbo v Tivoliju se bodo borili z “vsemi pravnimi sredstvi”, obenem pa imajo pripravljeno tudi “plan B”. “Jaz sem si želel samo narediti en nepozaben koncert,” je v izjavi za javnost dejal glasbenik Magnifico. Dodal je, da takšnega zapleta ni pričakoval.

Spomladanska zavrnitev soglasja

Koncert, ki naj bi obeležil 30-letnico Magnificovega glasbenega ustvarjanja, je bil napovedan z velikim pompom, vstopnice pa so šle v prodajo že zgodaj spomladi. Kmalu po začetku prodaje je Zavod za varstvo narave RS sporočil, da ne bo izdal soglasja za izvedbo koncerta v parku Tivoli. Razlog za zavrnitev je bila prevelika površinska in časovna obremenitev območja, ki spada v krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Zavod je poudaril, da bi 20.000 predvidenih obiskovalcev uničilo zelenico na 10.000 kvadratnih metrih prireditvenega prostora.

Pritožbe in nadaljevanje boja

Organizatorji so se na odločitev pritožili in ministrstvo za naravne vire in prostor je pritožbi ugodilo, kar je zavod prisililo, da ponovno preuči sprejemljivost izvedbe koncerta. Kljub temu je zavod tudi v ponovni obravnavi zavrnil izdajo soglasja, saj je ugotovil, da ustrezna tehnična rešitev, ki bi omilila vpliv dogodka na sprejemljivo raven, ne obstaja. Organizatorji so se tudi na to odločitev pritožili in trenutno čakajo na odločitev ministrstva, ki naj bi bila znana do konca meseca.

Borba za izvedbo koncerta se nadaljuje

Direktor studia Doma Svobode in eden od organizatorjev dogodka, Igor Arih, je poudaril, da bodo koncert izpeljali v vsakem primeru. “Magnifico ima snemalni studio v Tivoliju in večino opusa je ustvaril z razgledom na zelenico, na kateri si želi praznovati 30. obletnico. Za to idejo se bomo do konca borili z vsemi pravnimi sredstvi,” je napovedal Arih. V primeru, da ministrstvo ponovno zavrne soglasje, se bo koncert preselil na bežigrajski stadion, kjer obljubljajo enako spektakularen dogodek.

Nadomestna lokacija pripravljena

Organizatorji so že sprejeli ponudbo podjetnika Joca Pečečnika za koncert na bežigrajskem stadionu. Pripravljalni postopki za izvedbo koncerta na tej lokaciji že potekajo, organizatorji pa ne pričakujejo zapletov. Do sedaj je bilo prodanih že 14 tisoč vstopnic, kar predstavlja približno tri četrtine kapacitet za obe lokaciji. Ob morebitni spremembi lokacije bodo omogočili povračilo kupnine tistim, ki se s spremembo ne bodo strinjali.

Ostri odzivi na postopke zavoda za varstvo narave

Igor Arih je bil kritičen do postopkov zavoda za varstvo narave, ki mu očita nestrokovno odločanje, zavajanje in laži. Med drugim je poudaril, da so na zavodu sprva kot največji problem izpostavili ogrožanje rastline evropske gomoljčice in hrošča puščavnika, ob ponovnem odločanju pa so opozorili predvsem na uničevanje travnika. Organizatorji so opozorili, da rastlina v času koncerta sploh nima nadzemnih delov, hrošči pa prebivajo v deblih dreves. Inšpekcijski nadzor je ugotovil nepravilnosti pri odločanju zavoda, kar je organizatorjem povzročilo poslovno in moralno škodo.

Magnifico o žaljivi oceni publike

Magnifico je na novinarski konferenci opozoril na del odločbe zavoda, ki navaja, da je ena od večjih ovir za izvedbo koncerta ocena publike. Zavod je ocenil, da bi po koncertu ostale velike količine smeti. Glasbenik je izrazil razočaranje nad takšno oceno, saj meni, da je njegova publika kulturna. “Opravičujem se vam, da sem vas vpletel v to zgodbo, kjer vas nekdo tako podcenjuje in žali,” je dejal svojim poslušalcem.

V primeru, da koncert v Tivoliju konec avgusta ne bo mogoč, bo dogodek preseljen na Plečnikov stadion za Bežigradom. Magnifico je dejal, da mu je tudi ta ideja všeč in da bodo stadion pripravili za nepozaben dogodek. V priprave koncerta je trenutno vpetih 150 glasbenikov in vsaj še enkrat toliko tehničnega osebja.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: