Maj 2024 je bil najtoplejši maj v zgodovini

Varstvo okolja [Foto: Freepik]

Maj 2024 je bil najtoplejši maj v zgodovini

Znanstveniki programa Copernicus so razkrili, da je bil maj 2024 najtoplejši maj, kar so jih kdaj zabeležili, in že 12. zaporedni mesec z rekordno visokimi temperaturami. Povprečna svetovna temperatura je bila prejšnji mesec za 1,52 °C višja od predindustrijskega povprečja med letoma 1850 in 1900, poroča služba EU za spremljanje podnebja.

Direktor Copernicus Climate Service (C3S), Carlo Buontempo, je dejal: “Šokantno je, a ne presenetljivo, da smo dosegli ta 12-mesečni niz. Medtem ko bo to zaporedje rekordnih mesecev sčasoma prekinjeno, splošni pečat podnebnih sprememb ostaja in ni videti nobenih znakov spremembe v takšnem trendu.”

La Nina sledi El Ninu

Agencija ZN napoveduje veliko verjetnost razmer La Nina po trenutnem dogodku El Nino, ki se začne to poletje. El Nino je od lanskega julija prispeval k zvišanju globalnih temperatur in ekstremnim vremenskim razmeram po svetu, vendar znanstveniki poudarjajo, da je glavno gonilo globalno segrevanje, ki ga povzroča človek.

La Nina, ki se odlikuje po nižjih temperaturah morske površine od povprečja v osrednjem in vzhodnem ekvatorialnem Pacifiku, običajno povzroča vremenske vzorce, ki so nasprotni tistim, povezanim z El Ninom. Pogoji La Nina vključujejo spremembe v kroženju tropskega zraka, vzorcev vetra, zračnega tlaka in padavin.

Vpliv La Nine na globalno segrevanje

Prehod iz tople faze El Nino v nevtralno ali hladnejšo fazo La Nina se zgodi v povprečju vsakih tri do pet let. Kljub temu ta prehod ne pomeni spremembe v sedanjem trendu globalnega segrevanja.

Namestnik generalnega sekretarja WMO, Ko Barrett, je povedal: “Konec El Nina ne pomeni premora v dolgoročnih podnebnih spremembah, saj se bo naš planet še naprej segreval zaradi toplogrednih plinov, ki lovijo toploto. Izjemno visoke temperature morske površine bodo imele pomembno vlogo tudi v naslednjih mesecih.”

Zadnjih devet let je bilo najbolj vročih v zgodovini, tudi z večletno La Nino, ki se je ohladila od leta 2020 do začetka leta 2023. Barrett je dodal: “Naše vreme bo še naprej bolj ekstremno zaradi dodatne vročine in vlage v našem ozračju.”

Agencija ZN opozarja, da pogoji La Nina na splošno sledijo močnim dogodkom El Nino, kar je v skladu z nedavnimi napovedmi modela, čeprav ostaja velika negotovost glede njegove moči ali trajanja.

[Vir: Euronews; Portal24; Foto: Freepik