Majhne, a boleče – sprožilne točke in kako nanje deluje masaža

ByAna Koren

10. januarja, 2023

Majhne, a tako boleče – sprožilne točke in kako nanje deluje masaža

Morda so majhne, ​​vendar so lahko sprožilne točke zelo boleče. Ugotovite, zakaj in kako lahko masaža sprožilnih točk zagotovi trajno olajšanje.

Si drgnete bolečo mišico in se nenadoma zdrznete od bolečine, ko vas maser ali maserka pritisne? Joj! Zakaj ta majhna pikica tako boli?

Verjetno je maser naletel na sprožilno točko.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Sprožilne točke in druge miofascialne bolečine so benigne, vendar boleče. Bolečina, ki jo povzročajo, je lahko intenzivna in izčrpavajoča.

Na srečo je “trigger point masaža” preprost, neinvaziven način za sprostitev teh tesnih točk in lajšanje bolečine. 

Kaj je sprožilna točka?

Da bi razumeli sprožilne točke, si moramo pobližje ogledati mišice.

Vsaka mišica je sestavljena iz snopov mišičnih vlaken, ki so obdana s kolagensko mrežo, imenovano “fascija”.

Fascija teče skozi vsako mišico v telesu in okoli nje. Deluje kot lepilo, ki vaše mišično tkivo drži skupaj.

Sprožilna točka je majhno, tesno območje v napetem pasu mišičnih vlaken in fascije, ki omejuje pretok krvi v tem območju. Zato je tam boleče oz. takšna točka povzroča bolečino. Sprožilne točke, znane tudi kot kontrakcijski vozli, je mogoče tudi čutiti pod kožo.

Ti vozli so običajno zelo občutljivi in ​​povzročajo hudo bolečino, ki se zdi nesorazmerna glede na uporabljen pritisk.

Edinstvena značilnost sprožilnih točk je, da te bolečine ne čutimo vedno na mestu sprožilne točke, temveč jo boleče lahko čutimo na drugem delu telesa. To imenujemo referenčna bolečina.

V nekaterih primerih morda ne čutite bolečine. Namesto tega je mišica lahko napeta, otrdela ali ima zmanjšan obseg gibanja.

Sprožilne točke so lahko aktivne ali pasivne.

Aktivne sprožilne točke so boleče med počitkom ali ob pritisku. Pasivne ali latentne sprožilne točke pa povzročajo bolečino le kot odgovor na stiskanje.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Kaj povzroča sprožilne točke?

Nastanek sprožilnih točk lahko povzroči mišična šibkost, napete mišice, dehidracija in celo slaba prehrana.

Ko se preobremenjena ali poškodovana mišična vlakna ne morejo sprostiti, lahko to povzroči majhno kontrakcijo na majhnem območju fascije ali mišičnih vlaken. To raztegne mišični trak na obeh straneh sprožilne točke.

Pretok krvi na tem območju omejuje vozel skrčenega tkiva, kar mišico dejansko “izstrada” potrebnega kisika in vodi tudi do kopičenja odpadnega materiala v celicah.

Bolečina na prožilni točki vas lahko odvrne od premikanja prizadete mišice, kar povzroči krčenje drugih mišičnih vlaken in razvoj še več prožilnih točk. Zato je hitro in učinkovito zdravljenje tako ključnega pomena. Kljub temu, da je lahko tudi boleče.

Na srečo je masaža sprožilnih točk preprost način za spodbujanje sproščanja sprožilnih točk.

Kako deluje masažna terapija s sprožilnimi točkami?

Sprožilne točke se ne bodo zacelile same od sebe. Zdravljenje sprožilnih točk zahteva obisk masažnega terapevta.

Čeprav ni ene same vrste masaže, ki bi bila označena kot “masaža sprožilne točke”, lahko masažni terapevti za sprostitev teh vozlov uporabijo številne različne tehnike, vključno z miofascialnim sproščanjem in masažo globokega tkiva.

Masaža deluje tako, da sprosti sprožilno točko s potiskanjem sveže krvi in ​​izpiranjem odpadnega materiala. To vam pomaga ublažiti del bolečine, tako da v območje vnese več kisika in spodbudi mišice, da se sprostijo.

Druge tehnike, kot sta PNF raztezanje in terapija nevronske ponastavitve, lahko vaše mišice preslepijo, da sprostijo sprožilne točke z raztezanjem in gibanjem.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Preprečevanje sprožilnih točk

Čeprav so benigne, lahko sprožilne točke povzročijo veliko bolečine in vplivajo na vaše vsakdanje življenje, zato je najbolje, da preprečite njihov nastanek.

Dobra novica je, da je to mogoče!

Nekatere terapije in preventive za sprožilne točke, ki jih lahko poskusite doma, vključujejo :

  • Redno raztezanje in vadba
  • Obdelava s penastim valjem
  • Pravilna drža
  • Kakovosten spanec
  • Hranljiva dieta

Sprožilne točke se pogosto oblikujejo po neizogibni poškodbi, kot je prometna nesreča. Če ste doživeli travmatično poškodbo mišice (tudi zaradi dvigovanja pretežke škatle), se dogovorite za sestanek z masažnim terapevtom, ki je dobro seznanjen s tehnikami masaže sprožilnih točk.

Zaključek

Sprožilne točke so lahko majhne, ​​vendar lahko povzročijo ogromno bolečine in neugodja. Na srečo lahko si lahko z masažo trigger point bolečine olajšate.

Če ste bili pred kratkim udeleženi v prometni nesreči, lahko masaža sprožilnih točk deluje v povezavi z vašo kiropraktiko in pomaga pri zdravljenju celotnega telesa.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Terapevtka je dobro seznanjena z različnimi masažnimi tehnikami za zdravljenje in odpravo sprožilnih točk.

Ne spreglejte…

Masaža: Sindrom quadratus lumborum, najgloblje mišice ledvenega predela

Quadratus Lumborum je najgloblja mišica ledvenega predela. Razteza se od medenice do zadnjega rebra. Med sedenjem, hojo in stanjem se krči in je zato zelo dovzetna za nastanek bolečine. Bolečina je običajno posledica prekomerne obremenitve. Povzročita jo lahko tudi šibkost in napetost… več tukaj.

Vir Foto: Pexels