Budina skleda

Budina skleda – Buddha bowl je skleda, ki jo napolnimo z zdravimi in hranljivimi sestavinami. V njej ne smejo manjkati ogljikovi hidrati, beljakovie, vlaknine, zdrave maščobe, vitamini in minerali. Budina skleda je odličen in preprost obrok, s katerim v telo vnesete vse, kar potrebuje.

Sestavine za pripravo sklede:

  • 100 g bulgurja
  • 50 ml piščančje jušne osnove
  • 1 žlica čilijeve paste
  • 1 žlica rjavega ali kokosovega sladkorja
  • 1 žlica limetinega soka
  • 400 g piščančjih prsi (narezanih na koščke)
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 1 žlica ribje omake
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 stroka česna (na drobno nasekljanega)
  • 1 majhna čebula (na drobno nasekljana)
  • 1 žlica svežega naribanega ingverja
  • sol in poper (po okusu
  • 200 g naribanega svežega zelja
  • 100 g naribanega svežega rdečega zelja
  • 100 g kalčkov
  • 2 korenčka (naribana)
  • sveži listi koriandra (po okusu)
  • 1 žlica praženih nesoljenih arašidov

Preliv:

  • 3 žlice kremastega arašidovega masla
  • 2 žlici limetinega soka
  • 1 žlico sojine omake
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 2 žlički čilijeve paste

Postopek priprave:

Sestavine, ki so navedene zadostujejo za štiri obroke. Pripravite jih lahko tudi vnaprej, jih v hladilniku shranite ločeno, nato pa vsak večer pripravite skledo za naslednji dan. 

Najprej se lotite priprave preliva. V posodici zmešajte arašidovo maslo, limetin sok, sojino omako, rjavi sladkor, čilijevo pasto ter dve do tri žlice vode. 

Bulgur skuhajte po navodilih in pustite, da se nekoliko ohladi. 

V majhni posodici zmešajte jušno osnovo, čilijevo pasto, rjavi sladkor in limetin sok. 

V večji posodi koščke piščanca zmešajte s koruznim škrobom in ribjo omako. 

V večji kozici na srednje visoki temperaturi segrejte olivno olje, dodajte koščke piščanca in jih pražite do zlato rjave barve. Dodajte na drobno nasekljan česen, čebulo in ingver. Pražite še kakšni dve minuti in ves čas mešajte. Na koncu dodajte mešanico z jušno osnovo. Kuhajte še kakšno minuto, da se omaka nekoliko zgosti. Solite in poprajte po okusu. 

Zdaj lahko sestavite Budino skledo. V skledo dodajte nekaj žlic bulgurja, obložite ga s piščancem, zeljem, kalčki, korenčkom, svežim koriandrom in praženimi arašidi. 

Sestavine v skledi prelijte s pripravljenim prelivom.

Preostale sestavine lahko zaprete v posode in jih uporabite naslednji dan. 

Vir: Okusno.je Foto: Shutterstock