Maline – od grma do marmelade

ByAna Koren

8. maja, 2023 ,
Maline [Foto: Pixabay]

Maline – od grma do marmelade

Maline so jagodičevje, ki rastejo na grmu, in so znane po sladkem in osvežujočem okusu ter po svojih številnih zdravstvenih uporabah.

Če bi jih radi pridelali doma, potrebujete primerno zemljo, sončno lego in dobro zalivanje. Maline potrebujejo rahlo in dobro odcedno zemljo, bogato s hranili. Rastline morate posaditi na sončno mesto, saj potrebujete vsaj šest ur sončne svetlobe na dan. Za dobro rast in razvoj malin potrebujete tudi dobro zalivanje, zato jih redno zalivajte, še posebej v sušnih obdobjih.

Običajno jih sadimo spomladi ali jeseni. Pri sajenju poskrbite, da boste grmičevje posadili na primerno razdaljo, saj rastejo v visokem in razvejanem grmovju. Priporočljivo je, da sadike sadite na razdalji vsaj 60-80 cm med rastlinami.
Obrezujemo jih enkrat letno. To je potrebno, da rastlino ohranimo vitalno in spodbudimo rast novih poganjkov. Obrezovanje se izvaja po obiranju pridelka. Priporočljivo je odstraniti stare, suhe in poškodovane poganjke, saj te rastline ne bodo rodile naslednje sezone.

Maline so običajno dozorele in pripravljene za obiranje, ko so tako popolnoma rdeče in se zlahka ločijo od rastlin. Če želite, da bodo maline dalj časa sveže, jih hranite v hladilniku.

Kako jih porabiti?

Maline so zelo vsestranske in se lahko uporabljajo v različnih jedeh. Tukaj je nekaj predlogov:

Sveže so odlične same po sebi kot zdrava sladica ali pa jih dodajte na kosmiče, jogurt ali smoothije.

Maline so priljubljena sestavina pri pripravi sladic, kot so torte, pite in slaščice.

Lahko jih uporabite za pripravo marmelade, ki jo lahko jeste s kruhom, prelivom za sladoled ali pa dodate na palačinke.

Odlične so tudi v solatah, saj dodajajo svežino in sladkost.

Lahko jih uporabite kot sestavino pri pripravi omake za meso, kot je npr. omaka iz malin.

Uporabljajo se tudi za pripravo osvežujočih napitkov, kot so smoothiji in koktajli.

Pri uporabi malin je pomembno, da izberete sveže in zrele sadeže ter jih pravilno shranite. Tako boste zavarovani, da bodo maline najbolj okusne in varne.

Foto: Pixabay