Starši: Ali je voda z okusom zdrava za otroke?

ByAlenka Mirnik

29. februarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Starši se sprašujejo: Ali je voda z okusom zdrava za otroke?

V iskanju alternativ, ki bi naše otroke spodbudile k pitju večje količine vode, mnogi starši posegajo po vodah z okusom. Ta pijača se zdi kot privlačna možnost za nadomestitev običajne pitne vode, saj je bolj okusna in morda bolj privlačna za mlajše. Toda, ali so vode z okusom res tako nedolžna izbira, kot se zdi na prvi pogled?

Vode z okusom so ustekleničene vode, aromatizirane z naravnimi ali umetnimi aromami, ki so predstavljene kot osvežilna alternativa navadni vodi. Vse sestavine v teh pijačah morajo izpolnjevati varnostne standarde in biti jasno navedene na embalaži. Vendar pa se sestava vode z okusom lahko močno razlikuje. Nekatere vsebujejo samo dodatek arome brez sladkorjev. Spet druge pa lahko vključujejo sestavine, ki so bolj značilne za gazirane pijače ali športne napitke. Prav ta raznolikost sestavin postavlja vprašanje o dejanskih zdravstvenih učinkih vode z okusom.

Pomembno je tudi, da znamo ločiti med pravimi vodami z okusom in pijačami, ki so po videzu in okusu morda podobne, vendar ne spadajo v isto kategorijo. Gazirane pijače in športni napitki, na primer, vsebujejo večje količine sladkorja in so namenjeni drugačnim potrebam kot voda z okusom.

Kako izbrati vodo z okusom za otroke?

Glede na raziskavo, objavljeno v Journal of Agricultural and Food Chemistry, so med najpogostejšimi okusi vode z okusom limona, pomaranča, mešano jagodičje, jabolka, zelišča in začimbe. Poleg osnovnih arom in vode, komercialne pijače, ki se tržijo kot aromatizirana voda, nekatere vsebujejo tudi sladkor, umetna sladila, sredstva za zakisljevanje kot je citronska kislina, barvila, konzervanse, sadne sokove, arome ter dodatke natrija, kalija, aminokislin in vitaminov.

Pri izbiri vode z okusom za otroke je ključnega pomena natančen pregled oznake hranilne vrednosti in sestavin. Raziskave, med drugim objavljene v reviji The Lancet Diabetes & Endocrinology ter General Dentistry, opozarjajo, da lahko sladke pijače prispevajo k zobni gnilobi, debelosti in drugim zdravstvenim težavam pri otrocih. Citronska kislina, ki je pogosto dodana v te pijače, pa lahko povzroči zobno gnilobo.

Čeprav vode z okusom morda vsebujejo manj sladkorja kot brezalkoholne pijače, redno pitje takšnih vod lahko vodi do razvoja kariesa pri otrocih. Poleg tega je študija, objavljena v International Journal of Environmental Research and Public Health, ugotovila, da aditivi in barvila v pijačah lahko povzročijo alergijske reakcije ali draženje prebavil.

Torej, ali so vode z okusom zdrave za otroke?

Izbira vode z okusom lahko močno vpliva na zdravje, zlasti ko gre za otroke. Vode brez dodanih sladkorjev in z naravnimi aromami se izkažejo za bolj zdravo opcijo, medtem ko tiste z dodatki in skritimi sladkorji prinašajo tveganja. Ameriške prehranske smernice za obdobje 2015–2020 priporočajo, da dodani sladkorji ne prispevajo več kot 10 odstotkov skupnih dnevno zaužitih kalorij, medtem ko poročila v reviji Pediatrics kažejo, da ameriški otroci zaužijejo presežek sladkorjev, predvsem iz sladkanih pijač.

Prekomerno uživanje vode z okusom lahko pri otrocih ustvari pričakovanje, da morajo biti vse pijače aromatizirane, kar lahko zmanjša njihovo porabo čiste vode. Zato je za zagotavljanje zdravja otrok ključno skrbno izbirati sestavine vode z okusom ali pa se odločiti za domačo pripravo.

Priprava domače vode z okusom je enostavna in omogoča popoln nadzor nad sestavinami. Izberite sadje, ki je všeč vašemu otroku, kot so jagode, pomaranče, limone, kumare ali meta. Sadje temeljito operite in narežite na tanke rezine, nato pa ga dodajte v vodo in pustite nekaj ur v hladilniku, da se okusi premešajo. Po tem času napitek filtrirajte in postrezite zelo hladnega, za osvežilno in zdravo pijačo brez dodanih sladkorjev in škodljivih dodatkov.

Vidiki, ki jih je treba upoštevati

Vode z okusom, ki vsebujejo sladkorje in dodatke, niso najboljša izbira za otroke, še posebej ne za vsakodnevno uživanje. Za posebne priložnosti je priporočljivo izbrati vode z naravnimi okusi in brez dodanih sladil, ob tem pa je ključno pozorno prebrati etikete pred nakupom. Alternativo predstavlja domača priprava vode z okusom, ki omogoča uporabo sadja po lastni izbiri brez dodanega sladkorja, pri čemer je najbolj zdrava hidracijska možnost za otroke še vedno mineralna voda.

Ameriška akademija za pediatrijo je izdala priporočila za hidracijo otrok, ki temeljijo na starosti, telesni aktivnosti in okoljskih pogojih. Otroci, stari od 1 do 3 leta, naj bi dnevno zaužili 4 kozarce vode, otroci med 4 in 8 letom starosti 5 kozarcev, in tisti, starejši od 8 let, 6 ali 7 kozarcev na dan.

Medtem ko voda z okusom lahko predstavlja osvežilno alternativo, je njena primernost odvisna od izbire sestavin in načina uživanja. Pomembno je razumeti, da komercialne vode z okusom pogosto vsebujejo skrite sladkorje in dodatke, kar lahko negativno vpliva na zdravje pri prekomernem uživanju. Doma pripravljena voda z okusom iz naravnih sestavin, kot so sadje in zelišča, nudi večji nadzor nad vsebino in predstavlja zdravo alternativo. Spodbujanje pitja navadne vode je ključno za ohranjanje zdravja otrok, z ozaveščenim pristopom k izbiri in navadami hidracije pa lahko voda z okusom postane koristen del zdrave prehrane.

[Vir: You are mom]; Portal24