Focaccia, italijanska klasika, ki jo vsi obožujejo

Focaccia je vrsta italijanskega kruha, ki je priljubljen po vsem svetu. Običajno je prelit z oljčnim oljem ter začinjen s soljo in zelišči. Sama tekstura testa je zelo podobna testu za pico, specifično je po majhnih vdolbinah, ki jih naredimo s konicami prstov. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri porcije. Za pripravo foccacie boste potrebovali skoraj štiri ure.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Testo

  • 1 čajna žlička suhega kvasa
  • 240 ml tople vode
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 150 g navadne moke
  • 150 g ostre moke
  • 1 čajna žlička soli

Dodatki (izberite oziroma dodajte po lastnem okusu)

  • čebula
  • češnjevi paradižnik
  • Listi bazilike
  • olive
  • rumena paprika
  • rdeča paprika
  • 2 žlici oljčnega olja
  • Groba sol

Postopek priprave:

V veliki skledi zmešajte kvas, vodo in sladkor ter pustimo 5 minut, da se kvas aktivira. 

V kvašeno zmes dodajte moko, sol in olivno olje. Sestavine zmešajte z leseno žlico, nato pa z rokami pregnetite testo. Prenesite na rahlo pomokano površino in gnetite 1 do 2 minuti. 

Testo oblikujte v kepo in ga preložite v pomokano skledo, pokrijte in pustite 2 uri na toplem, da vzhaja. 

Pekač velikosti 25 x 38 cm dobro naoljite. 

Ko se testo podvoji, ga potlačite z dlanjo, če se lepi, ga rahlo pomokajte, vzemite iz sklede in preložite na pripravljen pekač. Testo pustite počivati ​​10 minut.

Nato ga z rokami potlačite in proti robu pekača oblikujte v pravokotnik. Če se testo po oblikovanju dvigne, ga pustimo počivati ​​še 5 do 10 minut, nato ga ponovno oblikujte. Testo pokrijte in postavite v hladilnik za 60 minut. 

Pripravite izbrane dodatke, operite in na primerno velike kose narežite zelenjavo.

Pečico segrejte na 230 stopinj.

Testo vzemite iz hladilnika in vanj s prsti naredite majhne vdolbine. Zelenjavo po želji oblikujte, razporedite in nežno vtisnite v testo. Prelijte in premažite z oljčnim oljem ter po želji potresite z grobo soljo. 

Postavite v pečico za 20 do 22 minut oziroma do zlato rjave barve. Vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi.

Rahlo premažite z olivnim oljem in narežite na manjše kose. 

Dober tek!



Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Slastna kruhova pogača s čebulo in kremnim sirom

Kruhova pogača s čebulo je preprosta jed, ki jo lahko postrežete kot predjed, prigrizek ali večerjo, je idealna za dneve, ko nimate časa za pripravo zapletenih jedi. Ta recept je klasičen, po želji lahko dodate pršut, panceto ali druge dodatke… več tukaj.