V petek je Andy Stone, avtor besedila božične klasike “All I Want for Christmas Is You” iz leta 1994, zoper Mariah Carey vložil tožbo. Pravi, da je soavtor pesmi z istim naslovom, ki je nastala pet let prej.

V tožbi, ki je vložena na zveznem sodišču v New Orleansu, Andy Stone zaradi kršitve avtorskih pravic in nezakonite prilastitve od Mariah Carey, njenega so scenarista in Sony Music med drugim zahteva najmanj 20 milijonov dolarjev odškodnine.

Kdo je Stone?

Stone, ki nastopa kot Vince Vance s country-pop skupino Vince Vance & the Valiants tožene obtožuje, da so nezakonito izkoriščali njegovo “priljubljenost in edinstven slog”. S  snemanjem novejše pesmi brez njegovega dovoljenja pa, da so povzročili zmedo.

Pesmi Mariah Carey in Stona imajo povsem različna besedila in melodije. Mariah Carey in Sony Music se na prošnje za komentar še niso odzvali.

All I Want for Christmas Is You

Pesem se je pojavila na albumu Mariah Carey  “Merry Christmas”. Ob božičnem času pa je še vedno zelo pogosto predvajana pesem. Od leta 2019 je vsako leto na vrhu lestvice Billboard Hot 100, čeprav je hit star že četrt stoletja. 

Stone je dejal, da je bila tudi njegova pesem med božično sezono 1993 deležna “obsežnega predvajanja” in se je pojavila tudi na Billboardovih lestvicah.

Tožba

Iz tožbe se ne da razbrati, kdaj je Stone prvič izvedel za pesem od Mariah Carey. V tožbi je navedeno, da so Stoneovi odvetniki aprila 2021 prvič stopili v stik s toženimi glede njihove domnevne nepooblaščene uporabe pesmi. Vendar se “niso mogli dogovoriti.”

Stoneovi odvetniki se na zahteve za dodatni komentar niso odzvali.

Vir: Reuters

Foto: Reuters

By A.K.

Komentar: