Maribor: Mestni svet zavrnil višje cene vrtcev in potrdil prenovo javnega prometa

ByMiha Kovač

21. junija, 2024
Vrtec [Foto: Freepik]

Mestni svet Maribora zavrnil višje cene vrtcev in potrdil prenovo javnega prometa

Na zadnji seji Mestnega sveta Maribora so svetniki sprejeli več pomembnih odločitev, ki bodo vplivale na življenje prebivalcev mesta. Med odločitvami so izstopale potrditve novega poskusa prodaje družbe Farmadent, lokalnega programa za kulturo, investicijske dokumentacije za novo zdravstveno postajo Tezno ter zavrnitev predloga za višje cene vrtcev.

Znižanje stroškov za komunalne storitve

Ena izmed ključnih odločitev je bila potrditev novih cen za odvajanje komunalne odpadne vode, omrežnine in črpanja blata. Ta sprememba bo prinesla znižanje položnic za povprečno gospodinjstvo za nekaj evrov. Mestni svetniki pa niso potrdili predlaganega zvišanja cen javnih vrtcev, kljub opozorilom Brigitine Gajzer Pliberšek z občinskega urada za vzgojo in izobraževanje, da so plačila staršev v Mariboru še vedno najnižja med mestnimi občinami. Proti zvišanju cen je glasovalo 17 svetnikov, medtem ko je bilo 19 proti predlaganemu znižanju občinskih subvencij za plačilo vrtcev.

Župan Saša Arsenovič je ob tej priložnosti opozoril na nujnost vlaganj v vzgojno-izobraževalne ustanove. “Sprejemanje političnih odločitev ni nujno všečno … Upam, da veste, kaj s tem delate, kako naše premoženje propada,” je dejal. Poudaril je, da se zaradi trenutnih nizkih cen vrtec in šole soočajo s pomanjkanjem sredstev za vzdrževanje in izboljšave.

Potrditev lokalnega programa za kulturo in kadrovskih štipendij

Mestni svetniki so potrdili tudi lokalni program za kulturo za obdobje 2024–2027, čeprav so imeli nekateri pomisleke glede njegove ambicioznosti. Lista kolesarjev in pešcev je opozorila, da dokument ne odgovarja na potrebe mlajših generacij ustvarjalcev, producentov in občinstva, temveč je videti bolj kot popis stanja.

Poleg tega so svetniki v drugi obravnavi potrdili predlog za uvedbo kadrovskih štipendij. Prejemniki teh štipendij se bodo po končanem izobraževanju morali zaposliti v občinski upravi ali zavodih, kot so vrtci, šole in zdravstveni domovi. Gibanje Svoboda je bilo kritično do omejitve zaposlitvenih možnosti, saj menijo, da bi morale štipendije veljati tudi za zaposlitev v drugih javnih zavodih.

Prenova javnega potniškega prometa in parkirne politike

Mestni svetniki so potrdili tudi prenovo sistema javnega potniškega prometa, ki vključuje preureditev linij mestnih avtobusov. Nov režim bo začel veljati med poletnimi počitnicami, kar bo omogočilo potrebne prilagoditve do jeseni.

V prihodnje bo v Mestni občini Maribor hranjenje prostoživečih živali prekršek, uvedeno pa bo tudi plačljivo parkiranje na javnih parkiriščih ob sobotah med 8. in 13. uro. Poleg tega so podaljšali plačljivo parkiranje ob delovnih dneh z 19. na 20. uro, cene parkiranja pa se ne spreminjajo.

Mestni svet je potrdil investicijsko dokumentacijo za izgradnjo nove zdravstvene postaje Tezno, ki bo stala 20,7 milijona evrov. “Gremo naprej, potem ko nam je uspelo zgraditi zdravstveno postajo Magdalena, ki smo jo danes odprli,” je dejal župan Arsenovič.

Varnostne razmere v občini

Direktor mariborske policijske uprave Beno Meglič je predstavil podatke o varnostnih razmerah v občini. Lani so obravnavali za tretjino več kaznivih dejanj kot leto prej, preiskali pa so jih v skoraj 48 odstotkih. Najpogostejša kazniva dejanja so bila tatvine, goljufije in poškodovanje tuje lastnine. Kljub temu pa število kršitev javnega reda in miru ter varnosti ljudi upada. Svetniki so izrazili zahteve po večji aktivnosti policije zoper mamila, nedovoljeno vožnjo in tatvine koles.

Vse te odločitve mestnega sveta bodo v prihodnjih mesecih in letih vplivale na življenje Mariborčanov in oblikovale razvoj mesta na različnih področjih.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik