Maribor: Podjetje A&E Europe zapira svoja vrata

ByAna Koren

1. marca, 2023

Maribor: Nekdanja tovarna sukancev in trakov zapira svoja vrata

Iz podjetja A&E Europe so sporočili, da bo ukinjanje proizvodnje v sedanjem obsegu trajalo več mesecev. Odvilo se bo v dveh fazah, predvidoma spomladi in poleti. Vzrok za takšno odločitev naj bi bil, da nadaljevanje proizvodnje v Sloveniji s poslovnega vidika ni več smiselno.

Potrebe globalnih in lokalnih trgov, na katerih je družba aktivna, so se namreč v zadnjih letih močno spremenile. Slednje je vplivalo tudi na dejavnost mariborskega obrata, so pojasnili v podjetju. Dodali so, da načrtovani cilji po pozitivnem rezultatu v letu 2021 zaradi težkih razmer na trgu in ostalih dejavnikov niso bili doseženi. Podjetje s 103 zaposlenimi je namreč beležilo slabih 960.000 evrov čiste izgube.

Direktor podjetja Jürgena Drescherja je dejal, da njihova prizadevanja, da bi proizvodnjo v Sloveniji preobrazili v vzdržen poslovni model, niso uspela. Med razlogi je navedel strategije poslovnih partnerjev, dolgoročni vpliv pandemije, težave v dobavnih verigah, logistiko in inflacijo.

“Vsemu temu se je v zadnjem obdobju pridružil še nepredvidljiv razvoj trga na dolgi rok in enormno povečanje cen elektrike in plina, ki so ga lahko prek povišanja cen le deloma prenesli na kupce, to pa je pripeljalo do tega, da je družba pričela s postopki, kot jih predvideva veljavna zakonodaja pred sprejetjem odločitve o zmanjšanju gospodarske aktivnosti,” je dodal Drescher.

Ena od direktoric, Kristen Hughes, je dejala, da predlog svetu delavcev in sindikatu za pričetek pogajanj o postopnem zaprtju proizvodne dejavnosti ni prišel zlahka. Zavedajo se tudi, da bo to težek čas zanje, še bolj pa za zaposlene. Zagotovila je, da je njihova največja skrb zdaj učinkovit socialni dialog, skozi katerega bodo v čim krajšem času poskušali najti sprejemljive rešitve.

Da bi čim bolj omejili negativne posledice zaprtja obrata, se jim po besedah tretjega člana uprave Christopherja Alta zdi namera o postopnem, dvofaznem zapiranju obrata najboljša rešitev. V tem času bodo imeli delavci več možnosti za načrtovanje svoje prihodnosti in iskanje nove zaposlitve, tudi s pomočjo dosedanjega delodajalca.

A&E Europe

Mariborsko podjetje A&E Europe, nekoč Tovarna sukancev in trakov Maribor, je leta 2006 postalo del ameriške globalne družbe American & Efird oz. Elevate Textiles, ki velja za vodilnega proizvajalca industrijskih, avtomobilskih in gospodinjskih sukancev.

Takrat okoli 160 zaposlenih v mariborskem obratu je tik pred koncem leta 2020 izvedlo opozorilno stavko. Stavkali so zaradi “odnosa podjetja do zaposlenih in splošnega nezadovoljstva”. Sodu je dni izbilo izplačilo 250 evrov božičnice, kar je bilo po oceni sindikata premalo glede na delo v epidemiji in dobre poslovne rezultate.

Sredi januarja 2021 so začeli stavko in nato s pomočjo Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) v pogajanjih marca dosegli podpis prve kolektivne pogodbe v zgodovini podjetja, s katero so le uspeli izboljšati svoje plače. Maja istega leta je zaposlene obiskal donedavni predsednik Borut Pahor in bil takrat vesel, da so zaposleni v dialogu z vodstvom podjetja uspeli doseči izboljšanje svojega položaja.

Prvi mož sindikata KSS Gvido Novak je potrdil, da so jih na sestanku seznanili z odločitvijo lastnikov. Slednja je zaposlene precej presenetila. Tudi sam je povedal, da so govorili zlasti o finančnih težavah in energetski draginji. Po njegovih informacijah bi lahko šlo tudi za izčrpavanje podjetja ter namero za selitev proizvodnje v eno od povezanih podjetij v Nemčiji.

“Danes smo prejeli predlog programa presežnih delavcev, pri čemer meril in kriterijev še nismo določili, smo se pa dogovorili, da bomo to storili skupaj. Znova se sestanemo sredi marca, pred tem pa bomo preučili vse dokumente, ki so nam jih dali danes,” je dejal Novak. Novak napoveduje, da bodo zaposleni dobili odpravnine, glede česa več pa je zaradi finančnih težav podjetja precej skeptičen.

vir Foto: Pexels