Mariborčane čakajo podražitve: vrtci 38, vožnja z gondolo 200 odstotkov…

ByAna Koren

4. marca, 2023
Foto: Pexels

Mariborčane čakajo podražitve: vrtci 38 odstotkov, avtobusni prevoz in parkirišča 20 odstotkov …

Mariborčane čaka niz podražitev, o katerih bodo odločali mariborski mestni svetniki na seji 16. marca, je župan Saša Arsenovič napovedal, ob robu sprejemanja proračunov za letošnje in naslednje leto.

Ob soglasju svetnikov se bodo vrtci podražili za 38 odstotkov, čiščenje odpadnih voda za skoraj 30 odstotkov. Za petino bi lahko bila dražja mesečna avtobusna vozovnica, ena vožnja pa za 30 centov, torej bi stala 1,30 evra.

Če bo predlog sprejet, bo vožnja z gondolo dražja za več kot 200 odstotkov. Če cena enosmerne vozovnice zdaj stane štiri evre, bi po novem 10,5. Povratna bi se s šestih podražila na kar 19,90 evra.

Za pol evra bi se zvišala tudi turistična taksa; ta bo po novem 2,5 evra.

Občina namerava prazno mestno blagajno po novem napolniti tudi s prilivom parkirnine ob sobotah, za čas med 8. in 13. uro. Po informacijah MMC naj bi kmalu razširili območje plačljivega parkiranja. 

Val podražitev je na twitterju komentiral ekonomist Matej Lahovnik: “Ob tako norih podražitvah vrtcev za 38 %, čiščenja odpadnih voda za 30 %, avtobusnega prevoza za 20 % še dolgo ne bomo znižali inflacije na 2 %.”

vir Foto: Pexels

Varuh človekovih pravic vložil zahtevo za presojo ustavnosti določila zakona o FURS-u: V zakonu nobenih varovalk

Varuh človekovih pravic zahteva začetek postopka za oceno ustavnosti 18.a člena zakona, ki ureja novo pooblastilo FURS-a. S pooblastilom se lahko predstojnik finančne uprave za pridobivanje podatkov o položaju in gibanju blaga pri opravljanju finančne preiskave odloči za uporabo tehničnih pripomočkov (GPS-sledilnih naprav). Predlaga tudi začasno zadržanje izvajanja tega člena… več tukaj.